Banner 980x90

Vestienas muiža – reiz vērienīgais muižas komplekss ar bagātīgu vēsturi

Dāvis Kļaviņš/flickr.com
Dāvis Kļaviņš/flickr.com
Vestienas muižas kungu māja atrodas Madonas novada Vestienas pagastā. 18. gadsimta vidū vērienīgais Vestienas muižas komplekss uzcelts uz skanstes, ko ietvēra ar ūdeni pildītu aizsarggrāvju sistēma, savukārt pati muiža pirmo reizi vēstures avotos minēta jau 1452. gadā, un saukta "Heinricha Tolka muiža pie apcietinājuma". Vestienas muižas kungu mājas telpās kopš 1960. gada atrodas pamatskola.

Vēsture

Vestienas muiža vēstures avotos pirmo reizi minēta 1452. gadā, kad Vestienas, Tolkas un Devēnas muižas nokļuva Ērgļu pils īpašnieka Engelberta Tīzenhauzena pārvaldījumā. Zviedru Vidzemes jeb Zviedru Livonijas laikā (1629-1721) senais nocietinājums tika pārbūvēts par lauku nocietinājuma skansti, ko ietvēra ar ūdeni pildītu aizsarggrāvju sistēma.

Laika gaitā muižai nomainījušies vairāki īpašnieki, savukārt pēc Ziemeļu kara nocietinājums zaudēja savu militāro nozīmi un uz šo vietu pārcēlās muižas centrs. Pēc 1728. gada īpašumu savā valdījumā ieguva kapteinis Haralds Vilhelms Īgelštrēms, kad arī veidojusies tās muižas apbūve.

Muižas kungu māja

Kungu māja celta pretī iebraucamam ceļam uz kādreizējās – 17. gadsimtā celtās – munīcijas noliktavas pagrabiem. Aizsarggrāvji tika pārveidoti par gleznainiem dīķiem. 1787. gadā to iegādājas Kārlis fon Stadens. 19. gadsimta pirmajā pusē kungu mājai galos tiek piebūvēti jauni divstāvīgi korpusi, kā rezultātā ēka iegūst vēlā klasicisma stilu. Parādes pagalmu ietvēra grāvji, aiz kuriem iebraucamā ceļa abās pusēs būvēts stallis un klēts ar lieveņa arkādi.

19. gadsimta vidū tā ir barona fon Brumera īpašums. Tiek uzcelta daļa saimniecības ēku ārpus skanstes: kalpu mājas, siltumnīcu komplekss ar vārtiem, tāpat arī iekopts romantisks ainavu parks ar lapeni. Pēc tam, līdz pat 1909. gadam, tās īpašnieki ir fon Vormanu dzimta, kas kungu māju pārbūvēja pēc ugunsgrēka 1905. gada revolūcijas laikā. Pēdējais muižas īpašnieks bija Aleksandrs Rušmanis.

Skolas ierīkošana

Pēc 1920. gada zemes reformas kungu mājā ierīkoja lauksaimniecības skolu, Latvijas PSR laikā – lauksaimniecības mehanizācijas skolu. 1960. gadā pēc Ērgļu rajona likvidācijas muižas kungu mājas telpas piemēro Vestienas septiņgadīgās skolas vajadzībām. Sākotnēji skola izmanto tikai pusi ēkas, kamēr otrā daļā atrodas padomju saimniecības "Vestiena" kantoris. 1982. gadā skolas pārvaldībā atrodas jau visa bijušās muižas kungu māja, un 1994. gadā tā tiek pārdēvēta par Vestienas pamatskolu.

Muižas komplekss

Stallis ir ticis atjaunots, pārveidots un tajā atrodas Vestienas pamatskolas sporta zāle, savukārt klētī atrodas Vestienas pamatskolas darbmācības telpas un luterāņu draudzes lūgšanu nams. Stallim un klētij ir piešķirts Valsts kultūras pieminekļa statuss. Visapkārt muižai bija iekopti augļu dārzi un parks ar 32 koku un krūmu sugām.

Netālu atrodas arī Kāla ezers (Kālezers, arī Vesetas ezers), kurā kopš 2012. gada tiek rīkots ikgadējs kultūras un mākslas pasākums Ezera Skaņas. Tāpat kungu ēku ieskauj divi mazāki ezeri.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)