Banner 980x90

Vidzemes slimnīcas insulta vienībai desmit gadi

Foto: Valmiera24.lv
Foto: Valmiera24.lv
Vidzemes slimnīcas insulta vienības tapšana tās veidotājiem joprojām tik labā atmiņā, ka šķiet: tas notika nupat, vakar, aizvakar. Bet kalendārs liecina – kopš 2005.gada rudens, kad neiroloģijas nodaļas ietvaros tika izveidota specializēta insulta vienība, kurā ārstēt pacientus ar smadzeņu asinsrites traucējumiem, pagājuši jau desmit gadi. Par insulta vienības īpašo nozīmi reģiona iedzīvotāju veselības atgūšanā pēc smagās saslimšanas stāsta neiroloģijas nodaļas virsārste Ligita Belasova:

Insulta vienības izveide nozīmē atšķirīgu pieeju insulta pacientam, citādu attieksmi pret pašu insultu un līdz ar to arī citādu mediķu darba organizāciju. Mums ir diennakts postenis, kas nodrošina pacienta 24 stundu uzraudzību. Vienotā komandā strādā dežūrneirologs, māsas un viņu palīgi, kā arī rehabilitācijas speciālisti – fizioterapeits, ergoterapeits un logopēds.

Ko Vidzemes iedzīvotājiem nozīmē insulta vienības pastāvēšana?
Desmit gadu laikā esam ārstējuši aptuveni divarpus tūkstošus pacientu. Esam uzkrājuši pieredzi un ieguvuši jaunas zināšanas, kas palīdz palīdzēt insulta pacientam. Esam sastrādājušies kā komanda un varam cits uz citu paļauties. Vidzemes iedzīvotājiem svarīgi, ka esam viņiem tuvāki, tātad ātrāk sasniedzami saslimšanas gadījumā. Jo laiks ir teju svarīgākais elements, lai mēs varētu palīdzēt nekavējoši un glābt dzīvību. Insults ir akūti asinsrites traucējumi galvas smadzenēs, un visbiežāk tas ir išēmisks, kad kādā no smadzeņu asinsvadiem ir traucēta asinsapgāde. Bet, nesaņemot skābekli un glikozi, smadzeņu šūnas mirst. Vienas minūtes laikā tā zaudējam apmēram 1,9 miljonus nervu šūnu. Jo ilgāks laiks paiet no saslimšanas brīža līdz nokļūšanai slimnīcā, jo smadzeņu bojājumi neatgriezeniskāki. Tāpēc ļoti svarīga ir agrīna diagnostika un akūta ārstēšana pirmajās četrās stundās.

Statistika ziņo, ka insults ir trešais izplatītākais nāves iemesls pasaulē pēc sirds un asinsvadu saslimšanām un audzējiem, un arī Latvijā saslimstība ar insultu joprojām ir augsta. Pēc Nacionālā veselības dienesta datiem katru gadu Latvijā ar insultu hospitalizē aptuveni 7000 cilvēku.
Ir kāds rādītājs, kas raksturo mūsu darba kvalitāti - agrīnas mirstības pirmā mēneša laikā skaits. Iespējams, pateicoties insulta vienībai, Vidzemes slimnīcas apkalpes zonā beidzamo gadu laikā šis rādītājs ir mazinājies. To patiešām uzskatām par mūsu panākumu. Tagad, aktīvi strādājot ar pacientu kopš pirmās stacionēšanas dienas, viņam rodas mazāk komplikāciju nekā tad, kad viņš ilgstoši atradās mazkustīgā stāvoklī. Arī pašaprūpei ir labāki rezultāti un manāmi uzlabojumi dzīves kvalitātei.

Kādā no konferencēm ģimenes ārstiem, runājot par insulta pacientu atgriešanos ikdienā, teicāt: ja cilvēks saslimst ar šo smago slimību, viņa dzīve mainās kardināli. Kā to varat ietekmēt, pacientam izrakstoties no insulta vienības?
Pirms izrakstīšanas pacients tiek rūpīgi izmeklēts. Sasakaņā ar izmeklējumu rezultātiem sagatavojam ieteikumus, kā turpināt ārstēšanos ambulatori, ģimenes ārsta uzraudzībā, kādas papildus manipulācijas vai citu speciālistu konsultācijas vēl būtu vēlamas. Sastādām arī sekundārās profilakses plānu, lai mazinātu saasinājumu atkārtošanās risku. Turpinām izglītoties paši un palīdzam informēt sabiedrību par insulta atpazīšanu un profilaksi – kustīgāku dzīvesveidu, veselīgāku pārtiku, normālu asinsspiedienu, ardievas cigaretēm un citiem nelāgiem ieradumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)