Banner 980x90

Valmieras tehnikumā pārbaudīs Radona gāzes līmeni

Lai noskaidrotu radona gāzes esamību skolas telpās, Valmieras tehnikums piedalās Valsts Vides dienesta organizētajā valsts projektā "Radona gāzes mērījumi Latvijas darba vietās un publiskajās ēkās 2016./2017.gadā".

Šī projekta ietvaros bezmaksas tiks veikti radona gāzes mērījumi, lai noskaidrotu vai tā ir atrodama darba vidē. Šādu mērījumu veikšana ir svarīga, lai noteiktu radona gāzes apjomu darbinieku darba vietās un publiskajās telpās, lai Valmieras tehnikums varētu saviem darbiniekiem un audzēkņiem nodrošināt drošu un veselīgu vidi. Skolā tika uzstādīti četri detektori, kuriem mērījumu veikšanas ilgums būs 6-7 mēneši. Iegūtie dati tiks nodoti Valsts vides dienestam, kas tos nogādās Zviedrijā, kur notiks radona gāzes līmeņa mērījumu nolasīšana.

Radona gāze ir bezkrāsaina, bez smaržas un garšas, un rodas dabiskā veidā, sadaloties urānam klintīs un augsnē. Taču tā ir radioaktīva, uzkrājoties zem mājas un iespiežoties telpās tā var būt cilvēkiem nāvējoša. Galvenais radona avots ir ģeoloģiskā vide, no kuras caur augsni un konstrukciju nepietiekami blīvām vietām radons ieplūst telpās. Augsta tās koncentrācija var veidoties tikai zemes virsmas tuvumā, ne augstāk par ēkas otro vai trešo stāvu. Visbiežāk radons sastopams virtuvēs, vannas istabās un pagrabos- tuvāk dažādiem ūdensapgādes objektiem, kā arī sastopams dažādos būvmateriālos kā granītā, marmorā, betonā, cementā, ķieģeļos.

Radona gāzes mērījumu mērķis ir novērtēt radona gāzes situāciju Latvijā un apzināt potenciālās problēmvietas, lai varētu piedāvāt pasākumus radona līmeņa samazināšanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)