Banner 980x90

Valmierā gaidāms Ziemassvētku tirdziņš

Valmiera24.lv
Valmiera24.lv
Sestdien, 17.decembrī no plkst.10.00 līdz plkst.15.00 svētku noskaņu Valmieras vecpilsētā uzburs Ziemassvētku tirdziņš, pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informē Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Bulmeistare.

Ziemas saulgriežus svētīs ar gaismas gaidīšanas rotaļām un dziesmām. Piparkūku un citu gan tradicionālu, gan neparastu gardumu smarža sajauksies ar kūpošām dūmu vērpetēm virs siltajiem dzērieniem. Būs radošās darbnīcas, kur ar sniegpārsliņu vieglumu tapināt skaistus rotājumus. Gada laikā sakrāto smagumu varēs atstāt bluķa un uguns ziņā, atbrīvojot vietu gaišām domām un darbiem. Īpaši rituāli palīdzēs ielūkoties, ko slēpj nākotnes plīvurs. Bet mazajiem apmeklētājiem gaidītākie būs Ziemassvētku vecīša gurkstošie soļi, solot jauku patērzēšanu un kopīgas rotaļas.

"Ziemassvētku tirdziņš īpašs ar to, ka vienlīdz svarīga ir tirgošanās kņada un ziemas saulgriežu gaidīšana ar rotaļām un dziesmām. Tā ir iespēja būt kopā, skatīt, kādi labumi piedāvāti sirdij un dvēselei, sagatavoties un noskaņoties Ziemassvētkiem un godam sagaidīt gaismas atgriešanos. Tirdziņā iespējams padomāt arī par to, ko celsim galdā mūsu mīļajiem," stāsta Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

Folkloras kopa "Putni" izspēlēs un ierībinās gaismas gaidīšanas vibrācijas, aicinot klātesošos pievienoties. Arī Valmieras muzeja tradīciju kopa "Griezes" iesaistīs jautrās rotaļās, spēlēs un piedāvās cita veida ziemīgu darbošanos.

Sadarbībā ar Valmieras Kultūras centru apdzīvoti būs pie Valmieras muzeja esošie astoņi Hanzas namiņi. Katrā valdīs cita svētku noskaņa, piemēram, dažādās darbnīcās varēs stiprināt radošo garu, veidojot eglītes rotājumus un izgreznojot piparkūkas, būs iespēja ielūkoties nākotnē, izpētot kādu apveidu pieņem izlietā laimīte, aprunāties ar Ziemassvētku vecīti un novērtēt viņa bārdas diženumu, fotografēties īpaši iekārtotā interjerā, uzzināt, kā pareizi gatavot putnu barotavas un baudīt garškopju kustības "Gardu muti" karstdzērienus.

Tirdziņā rindosies amatnieku darinājumi, kas būs noderīgi gan saimniecībā, gan mājas greznošanā. Dažādu krāsu un rakstu cimdi, zeķes un citi darinājumi pasargās no aukstuma un sasildīs arī sirdi.

Bagātīgs būs gardumu piedāvājums. "Valmierā pulcēsies gan vietējie ražotāji, gan arī tālu ceļu mērojuši tirgotāji, tāpēc varēs iegādāties jau iecienītus labumus, gan arī uzzināt, kas interesants ir ciemiņu piedāvājumā," uzsver I.Blūma. Būs izstrādājumi no meža gaļas, svaigas ogas un āboli, žāvējumi, sukādes, piparkūkas, mājas gatavoti septiņpadsmit un pat vairāk šķirņu sieri, pat ābolu siers un sviests, asinsdesas, karstie dzērieni, kūpinātas zivis, brangi gaļas izstrādājumi, našķi, veselīgi sīrupi, dažādas sēkliņas, garšvielas, mājas vīni, pikantas un saldas mērcītes un vēl daudz kas cits. "Aptverts pilns spektrs – gan vēderam, gan smukumam, gan sirdij."

Ar īpašām gaismiņām, noskaņu mūziku un svētku eglīti muzeja pagalmā valmierieši un viesi pasakaino noskaņu Valmieras vecpilsētā aicināti baudīt jau no 7.decembra. Valmieras muzejā, iepriekš piesakoties, notiks dažādas radošās darbnīcas, kurās varēs uzzināt par Ziemassvētku tradīcijām un to nozīmi, kā arī izgatavot rotājumus. Tradicionālo darinājumu gatavošana, līdzi ņemot košas dzijas un dabas materiālus, notiks darba dienās no plkst.10.00 līdz plkst.16.00 (bez maksas, iepriekš piesakoties), bet jaunas tehnikas apgūšana, rotājumus tapinot no veidojošās masas, būs 10.decembrī no plkst.12.00 līdz plkst.15.00 (samaksa – 1,40 eiro no personas, ģimenei – 2,80 eiro). Pieteikšanās darbnīcām, zvanot pa tālruni 29351123. 

Tirdziņa laikā – 17.decembrī – Ziemassvētku vecītis mazos valmieriešus gaidīs Hanzas namiņos, kur viņš būs iekārtojis savu Ziemassvētku ciematu. Savukārt pēc tirdziņa Ziemassvētku vecītis namiņos ciemiņus labprāt uzņems 19., 20. un 21.decembrī no plkst.17.30 līdz plkst.19.30. Būs iespēja nofotografēties Ziemassvētku noskaņās iekārtotā interjerā, liet laimītes un piedalīties ziemas saulgriežu rituālos un rotaļās.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)