Banner 980x90

Rundāles novadā diskutēs par stāstniecības attīstību Zemgalē

Bauska24.lv
Bauska24.lv

No piektdienas, 25.septembra, līdz svētdienai, 27.septembrim, Rundāles novadā norisināsies jau ceturtais Zemgales stāstnieku festivāls "Gāž podus Rundālē!", kurā diskutēs par stāstniecības attīstību Zemgalē, aģentūru LETA informēja Rundāles novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Kociņa.

Zemgales stāstnieku festivāla "Gāž podus Rundālē!" organizētāja, Pilsrundāles bibliotēkas vadītāja Aelita Ramane skaidroja, ka festivāla programma veidota tā, lai šo trīs dienu laikā stāstniekiem un interesentiem būtu laiks mācībām un pieredzes nodošanai, stāstu stāstīšanai par latvietim tik nozīmīgo un pat svēto dzīvnieku - zirgu, radošajām nodarbībām, rotaļām, folkloras kopu izdziedāto dziesmu un deju pavadījumā.

Šodien novadā ieradīsies festivāla dalībnieki, un festivāla atklāšana paredzēta pusdienlaikā, plkst.12.00, Svitenes muižā, kam sekos pankūku cepšana Svitenes muižas pavardā ar stāstiem par pankūkām "iz bērnības".

Plkst.16.00 Rundāles novada domes Jaunajā zālē Pilsrundālē notiks Eināra Nordmaņa, Jelgavas savvaļas zirgu vārdotāja, fotogrāfiju izstādes atklāšana. Zirgu krāsu pētniece Inese Tone stāstīs par zirgu krāsu nozīmi.

Diena tiks noslēgta ar stāstu ugunskuru - vakarēšanu zirgu audzētājas Mārītes Škapares saimniecībā "Lejnieki" Pilsrundālē.

Sestdien, 26.septembrī, stāstnieki savus stāstus stāstīs arī Rundāles mājtirgū Pilsrundālē, kur notiks pasākums "Bērīts manis kumeliņis" ar amatierkolektīvu priekšnesumiem un vietējo mājražotāju tirgu.

Savukārt pēcpusdienā Pilsrundāles bibliotēkā paredzēta diskusija par stāstniecības attīstību Zemgalē ar stāstniecības ekspertu - Māras Mellēnas, Tradicionālās kultūras biedrības "Aprika" vadītājas, un Gunta Pakalna, Latviešu folkloras krātuves pētnieka, - piedalīšanos.

Plkst.19.00 notiks vakarēšana un festivāla izvērtēšana pie Cepļa "Baltajā mājā" Pilsrundālē.

Zemgales stāstnieku festivāls "Gāž podus Rundālē!" ir radies UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) tīkla "Stāstu bibliotēka" gaitā. Pilsrundāles bibliotēka ir viena no UNESCO LNK tīkla "Stāstu bibliotēkas" dalībniecēm.

Festivāla mērķis ir veicināt izpratni par nemateriālo kultūras mantojumu un aktualizēt stāstniecību kā nozīmīgu nemateriālā kultūras mantojuma daļu, izcelt stāstu glabātājus, stiprināt starppaaudžu saites un vietējās kopienas saliedētību, kā arī sekmēt stāstniecības tradīcijas saglabāšanu un tālāknodošanu nākamajām paaudzēm.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)