Banner 980x90

Rēzeknē pēc muzeja pieejamā oriģināla atdarināts 19.gadsimta Makašānu vīriešu krekls

Rīga, 2.maijs, LETA. Pēc Latgales Kultūrvēstures muzeja krājumā esoša oriģināla parauga Rēzeknē tapis 19.gadsimta vīriešu krekla atdarinājums, aģentūru LETA informēja muzeja krājuma nodaļas speciāliste Evita Kozule.

Darbu paveikusi Rēzeknes Tautas lietišķās mākslas studijas (TLMS) "Dzīpariņš" dalībniece Ilga Smane, kura vērsusies muzejā, jo meklējusi liecības par Makašānu pusi, lai izveidotu pati savu tērpu.

"Liels bijis jaunās sievietes pārsteigums, ieraugot apvidum atbilstošu 19.gadsimta vīriešu kreklu, kurš muzeja krājumā savulaik nonācis pirkuma veidā. Tas šūts ar rokām no pašausta rupja linu auduma. Pēc saglabātības pakāpes var spriest, ka krekls ticis bieži nēsāts, vietām ir salāpīts. Visticamāk tas piederējis kādam zemnieka cilvēkam," skaidroja Kozule.

Pēc oriģināla izpētes tapis krekla atdarinājums. Smane atzina, ka sarežģītākais ir bijis vispār atrast kādu tā laika paraugu, jo muzejos tas esot liels retums. Informācija meklēta arī dažādos laikrakstos un žurnālos, grāmatās, interneta resursos un citos avotos, kā arī konsultējoties ar vairākiem speciālistiem. Krekla audums šoreiz piemeklēts pēc iespējas tuvāk autentiskajam. Meistare uzsver, ka darbā ir svarīgi izmantot kvalitatīvus diegus. Veltot savu brīvo laiku, pats izšūšanas process aizņēmis aptuveni vienu ar pusi mēnesi.

Muzejā arī informēja, ka sākotnēji bijis iecerēts darināt sieviešu kreklu, taču tam līdz šim nav izdevies sameklēt pietiekami daudz izpētes materiāla. Kā nākamo ir iecerēts darināt Mežvidu kreklu, kuram audums tikšot speciāli austs.

Atdarinātais 19.gadsimta vīriešu krekls Latgales Kultūrvēstures muzejā skatāms līdzās citiem TLMS "Dzīpariņš" rokdarbnieču veikumiem izstādē "Satikšanās", kas apmeklētājiem pieejama līdz 25.maijam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)