Banner 980x90

LVT izmēģina alternatīvo eksāmenu kārtošanu

PIKC ''Liepājas Valsts tehnikums'' (LVT) piedalās Eiropas Sociālā fonda projektā ''Nozaru kvalifikācijas sistēmas izveide un profesionālās izglītības efektivitātes un kvalitātes paaugstināšana''.

Kā pilsētas informācijas portālu Liepaja24.lv informēja LVT pārstāvji, ceturtdien, 24.septembrī, LVT sadarbībā ar darba devēju SIA "Elnetwork" notika izmēģinājuma alternatīvais pārbaudījums – kvalifikācijas eksāmens kvalifikācijā "Elektrotehniķis". Alternatīvajā eksāmenā piedalījās desmit audzēkņi, kurus sagatavoja skolotāji Andris Roze un Gunārs Luka un Edvīns Šēpers. Alternatīvā kvalifikācijas eksāmena mērķis ir izveidot alternatīvu pārbaudījuma saturu, ko varētu realizēt darba vidē.

Projekta laikā tika sagatavoti pieci uzdevumu komplekti – apgaismojuma instalācija, sadalnes, strūklakas un ielu apgaismojuma uzstādīšana. Pārbaudījuma pamatā ir reāls projekts, norāda darba grupas vadītāja PIKC "Liepājas Valsts tehnikums" direktora vietniece Ilze Kupše. Teorētiskajā daļā audzēkņi veidoja projekta specifikāciju, atbildēja uz teorētiskiem jautājumiem, kā arī analizēja vides un darba aizsardzības situāciju. Teorētiskās daļas testa vietā teorija tiek pārbaudīta kompleksāk – tuvāk reālai darba situācijai, mazinot iespējamību atbildi atzīmēt.

Praktiskajā daļā, izmantojot projekta shēmu, veica reālu darbu speciāli izveidotā vietā LVT teritorijā, kura piemērota reālajai darba videi. Tehnikuma sētā izrakta tranšeja, uzstādīti apgaismes stabi, kā arī sadalnes. Praktiskajā daļā eksaminējamie elektrotehniķis un elektromontieris darbu varēja veikt grupā vienlaicīgi, kā rezultātā elektrotehniķis parāda spēju plānot un organizēt sev pakļautā personāla darbu atbilstoši uzdevumam. Šajā eksāmena daļā tika pārbaudītas visas elektrotehniķa būtiskās prasmes un kompetences.

Kā atzina SIA "Elnetwork" vadītājs Dans Perševics, skolas audzēkņiem ir lietderīgi strādāt ar reāliem skapjiem, vadiem un pārējo, kas ir reālajā darba vidē, jo tādējādi viņi ir daudz labāk sagatavoti, ne vien izpildot teorētiskās prasības. "Praktiskās zināšanas ir tas, kas darba tirgū ir vajadzīgs un šāda veida eksāmens parāda daudz vairāk," viņš uzsver. Šobrīd viņa vadītajā uzņēmumā strādā trīs tehnikuma beidzēji.

Šis bija pirmais šāda veida pārbaudījuma izmēģinājums Latvijā. Tāpēc eksāmena norisi vēroja eksperti no Valsts Izglītības Satura centra, Valsts Izglītības attīstības aģentūras, Enerģētikas nozares ekspertu padomes, kā arī darba devēji.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)