Banner 980x90

LLU studenti otro reizi uzvarējuši LIAA pētniecisko projektu konkursā

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) studentu komanda vakar pasākumā "Inovācijas dienas studentiem" izcīnījusi uzvaru pētniecisko projektu konkursā "Vide inovācijām Latvijā", iegūstot godalgu 700 eiro vērtībā, pilsētas informācijas portālu Jelgava24.lv informēja LLU Sabiedrisko attiecību un karjeras centra pārstāve Ilvija Gaidukoviča.

Konkursa finālā Saulkrastos LLU pārstāvēja Pārtikas tehnoloģijas fakultātes 1.kursa doktorante Aija Ruzaiķe, Pārtikas tehnoloģijas fakultātes 2.kursa maģistrants Andris Freimanis un Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes 1.kursa maģistrante Signija Dziļuma.

S.Dziļuma stāsta, ka "Inovācijas dienās" studentiem bija iespēja piedalīties divos konkursos, cīnoties par inovatīvākās augstskolas titulu un par 700 eiro vērto balvu: "Konkursā "Vide inovācijām Latvijā" mums bija uzdevums prezentēt kādu inovatīvu uzņēmumu Latvijā un pamatot produkta vai pakalpojuma nozīmīgumu. Mūsu komanda izstrādāja pētījumu par uzņēmumu "Paplāte Nr.1", cenšoties rast atbildi uz jautājumu – kāds ir SIA "Paplāte Nr.1" ražoto kartupeļu ilgmūžības noslēpums?"

Signija Dziļuma atklāj, ka pētījuma izstrādes laikā noskaidrots, ka dārzeņu audzēšanai ir piemērota visa Latvijas teritorija, bet, salīdzinot dārzeņkopības saimniecību ekonomiskos rādītājus ar citu lauksaimniecības nozaru saimniecībām, var secināt, ka ražošanas izmaksas ir vienādas vai pat lielākas nekā saražotās produkcijas vērtība.

"Iemesli tam ir dažādi, piemēram, sezonalitāte, ekonomiskie apstākļi, bet viens no būtiskākajiem ir lielais roku darbs dārzeņu pārstrādē, kas nozīmē arī augstas produkta izmaksas. Uzņēmums "Paplāte Nr.1" ir veiksmīgi atrisinājis šo problēmu, kartupeļus termiski apstrādājot iepakojumā. Iepakojumā termiski apstrādātu kartupeļu ražošanā tiek izmantota īpaša tehnoloģija, kas ietver piemērotu iepakojuma materiālu un optimālu termisko režīmu izvēli. Izmantojot minēto metodi, produktam iespējams saglabāt lielāko daļu savas sākotnējās struktūras, kā arī nodrošināt minimālu uzturvielu zudumu, papildus iegūstot garāku realizācijas laiku. Rezultātā termiski apstrādātiem kartupeļiem izdevies pagarināt uzglabāšanas laiku līdz 15 mēnešiem, taču arī tas vēl netiek uzskatīts par gala termiņu," skaidro S.Dziļuma.

Jāatzīmē, ka arī pērnā gada rudenī LLU studenti ieguva 1.vietu konkursā "Vide inovācijām Latvijā", taču S.Dziļuma, A.Freimanis un A.Ruzaiķe atzīst, ka ir ļoti gandarīti ne tikai par otrreiz saņemto godalgu, bet arī par šajā konkursā iegūtajām zināšanām, turklāt studenti jau plāno, kā tās izmantot, lai realizētu arvien jaunas idejas. "Aicinām arī citus studentus piedalīties šādos konkursos, jo tie veicina ideju ģenerēšanas prasmes, kuras ir grūti attīstīt ikdienas steigā!"

Konkursu "Inovācijas dienas studentiem" organizēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, un tajā studentiem tika dota iespēja smelties zināšanas un iedvesmu no pieredzējušiem inovatīvu biznesa projektu īstenotājiem un ekspertiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)