Banner 980x90

Līgatnes dabas takās pirmo reizi aplūkojami trīs jauni āpši

Rīga, 23.jūl., LETA. Līgatnes dabas taku pagaidu voljerā pirmo reizi aplūkojami trīs jauni āpši, aģentūru LETA informēja Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP).

Āpšu mazuļi zvērkopes Velgas Vītolas aprūpē nonāca šī gada maija sākumā, kad tie vēl bija tikai dažas nedēļas veci. Mazuļus cilvēku radīta traucējuma dēļ bija pametusi māte un tie paši izdzīvot nespētu. Āpsēni vairāk nekā divus mēnešus mitinājās pie zvērkopes, pieņēmās spēkos un nu jau pārcēlušies uz pagaidu voljeru līdzās dabas izglītības centram "Pauguri".

Āpši ir nakts dzīvnieki, tādēļ dienas laikā tos ieraudzīt ir praktiski neiespējami, taču vērīgākam apmeklētājam var paveikties pamanīt āpša purniņu vai astes galu, varbūt pat pašu zvēru. Āpši ir aktīvi alu racēji, tādēļ dienas laikā ikviens apmeklētājs var redzēt šo dzīvnieku veidotās alu ieejas.

Atbilstoši savām rakstura iezīmēm jaunie taku iemītnieki tikuši arī pie vārdiem - Tedijs, Gena un Bosītis. Vītola stāstīja, ka visi trīs, kā jau visi bērni, ir ļoti nebēdnīgi, daudz spēlējas, tiem patīk lēkāt, mest kūleņus, plunčāties vanniņā un cīnīties savā starpā.

Dabā šajā laikā āpšu jaunuļi vēl dzīvo kopā ar mammu, bet Līgatnes āpsēniem nākas pierast pie jaunās vides un aploka, kā arī apmeklētājiem. "Šī mums visiem ir jauna pieredze, jo Līgatnes dabas takās āpši nekad iepriekš nav bijuši, jāizprot uzvedība, ēdienkartes īpatnības un turēšanas apstākļi," skaidroja Vītola.

Āpsis ir sermuļu dzimtas plēsējs, kas sastopams lielākajā Eiropas daļā, ieskaitot Latviju. Lai gan āpši ir plēsēju kārtai piederīgi dzīvnieks, patiesībā tie ir visēdājs - labprāt ēd dažādus kukaiņus, sliekas un ogas, kā arī olas vai mazputnus. Āpsis ir aktīvs tikai krēslā un tumsā, tāpēc tam ļoti labi attīstīta oža, toties dzirde un redze ir salīdzinoši vāja.

DAP pārstāvji informēja, ka šomēnes atklāta mājaslapa "www.ligatnesdabastakas.lv", kurā apmeklētāji var uzzināt par jaunākajiem notikumiem Līgatnes saimē, izpētīt taku shēmu, uzzināt svarīgāko informāciju par nokļūšanu, darba laiku, kā arī neklātienē iepazīties ar taku iemītnieku pārstāvētajām sugām un arī pašiem to pārstāvjiem.

Gaujas Nacionālā parka Līgatnes dabas takas izveidotas 1975.gadā mežainām gravām bagātā apvidū, lai iepazīstinātu apmeklētājus ar Latvijā dzīvojošo savvaļas dzīvnieku sugām, dabas daudzveidību un dabas aizsardzības nepieciešamību. Lai to īstenotu, Līgatnes dabas takās regulāri notiek izglītojoši pasākumi par Latvijā sastopamajiem savvaļas dzīvniekiem, dodot iespēju visiem interesentiem sīkāk iepazīt šo dzīvnieku bioloģiju, dzīvesveidu, uzvedību un nozīmi dabā, kā arī iepazīsties ar Līgatnes dabas takās dzīvojošiem konkrētās sugas pārstāvjiem.

Patlaban Līgatnes dabas takās apskatāmi 17 sugu dzīvnieki un plēsīgie putni.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)