Banner 980x90

Kuldīgas muzejā atklās divas jaunas izstādes

Publicitātes foto
Publicitātes foto
No 30.aprīļa Kuldīgas novada muzejā būs apskatāmas divas izstādes – mākslinieces Edītes Pauls–Vīgneres izstāde "Krāsu erotika", kurā eksponēti māksliniecei netipiskā tehnikā radīti portreti, kā arī izstāde "Servējam zivi", kas ļaus iepazīt dažādus zivju ēdienu gatavošanai un pasniegšanai paredzētus 20.gadsimta sākuma traukus.

Kā pilsētas informācijas portālu Kuldiga24.lv informēja Kuldīgas novada muzeja Mārketinga un izglītības nodaļas vadītāja Krista Jansone, abu izstāžu atklāšana norisināsies sestdien, 30.aprīlī, plkst.14.00. Izstādes būs apskatāmas līdz 5.jūnijam.

"Krāsu erotika" Edītei Pauls–Vīgnerei izpaužas sakāpinātā interesē par krāsu. Krāsām sajaucoties un saplūstot, veidojas reljefi, līnijas, faktūras, sabiezējumi. Šis process sagādā patiesu baudu, tā veidošana ir maģija, kuras rezultāts ir mākslas darbi un izstāde. Sieviešu portretu iedvesmas avots ir senās mežģīnes, portretos var saskatīt līdzību ar dzīvē redzētiem cilvēkiem.

Tā kā izstāde tiek atklāta laikā, kad Kuldīgā lido zivis, šim fenomenam par godu izstādē iekļauts arī telpisks objekts "Sadursme".

"Biju izlēmusi pārtraukt darboties tekstilmākslā. No iekrātajiem materiāliem jāatbrīvojas, taču, pārskatot mākslinieces Dainas Dagnijas dāvātās senās kokvilnas mežģīnes, sirdī iezagās žēlums. Nē, kaut kas jāizdomā. Stiprināju mežģīnes pie papīra. Bet mežģīņu valkātājas taču ir sievietes. Es gāju vieglāko ceļu, katrai mežģīnei pievienoju portretu un matu sakārtojumu. Ievēroju, ka dažos portretos var saskatīt līdzību ar dzīvē redzētiem cilvēkiem," stāsta māksliniece.

Tāpat no 30.aprīļa Bangerta villas dzīvoklī izstādē "Servējam zivi" skatāmi dažādi zivju ēdienu gatavošanai un pasniegšanai paredzēti 20.gadsimta sākuma trauki no Rīgas Jūgendstila muzeja un Agritas Tipānes kolekcijām. Trauki īpaši ar savu noformējumu un funkciju. Izstādē skatāmi gan garenie servējamie šķīvji, gan speciālie rollmopšu trauki.

Kuldīgā – pilsētā, kura atrodas pie upes un salīdzinoši netālu no jūras – saimnieces bieži galdā liek dažādos veidos pagatavotas zivis. Tamdēļ katras namamātes rīcībā jābūt atbilstošiem zivju ēdienu pasniegšanai atbilstošiem traukiem. Servēšanai nepieciešamas iegarenās bļodiņas siļķēm, nēģiem un žāvētiem zušiem, divzaru dakšiņas, kā arī speciālie garie, šaurie šķīvji pildītām zivīm. Vēlams, ka zivju uzglabāšanai un pasniegšanai ir savi trauki, tos visērtāk lietot, ja uz tiem norādīts, kādam mērķim tie paredzēti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)