Kā lietot espresso kafijas automātu?

Izcili pagatavots espresso mājās: kas tas ir? Mājās pagatavots espresso ir garšām bagāts, aromātisks, spēcinošs un sniedz iedvesmu visas dienas garumā. Kā pagatavot izcilu espresso? Funkcionālie espresso kafijas automāti ir paredzēti nevainojamas espresso garšas iegūšanai. Dažādu veidu espresso kafijas automātiem nepieciešama atšķirīga pieeja, un dažos gadījumos augstas kvalitātes espresso pagatavošanai ir nepieciešamas specifiskas zināšanas un prasmes.
Espresso kafijas automātu veidi
Pusautomātiskie kafijas automāti bieži vien tiek dēvēti par īstajiem espresso automātiem, jo tie apvieno gan automātisku, gan manuālu vadību. Šie automāti nodrošina autentisku espresso pagatavošanas pieredzi mājās, ļaujot lietotājiem precīzi regulēt pagatavošanas procesu. Neatkarīgi no tā, vai dodat priekšroku klasiskam espresso, spēcīgam ristretto vai lielāka tilpuma lungo, pusautomātiskais espresso automāts ļaus jums pagatavot izcilu espresso dzērienu.
Espresso pagatavošanas māksla, izmantojot pusautomātisko kafijas automātu
Espresso pagatavošana ietver vairākus galvenos mainīgos lielumus, piemēram, maluma līmeni, ūdens temperatūru un ekstrakcijas laiku. Pastāvīgi pilnveidojot pagatavošanas procesu, jūs varēsiet pagatavot izcilu espresso.
Kafijas pupiņu izvēle
Pievērsiet uzmanību etiķetēm, uz kurām norādīts, ka tās ir piemērotas espresso vai iepakojumam, uz kura skaidri norādīts "espresso". Espresso kafijas pupiņām parasti piemīt tumšāks grauzdējums salīdzinājumā ar parastajām kafijas pupiņām. Tas ir tāpēc, ka espresso kafijas pagatavošanas process ir ātrs, un tumšāks grauzdējums nodrošina bagātīgu, drosmīgu garšu īsākā laikā.
Kafijas samalšana un porciju iestatīšana
Malumam jābūt smalkam, līdzīgi kā smiltīm vai pūdercukuram. Tomēr, ja malums ir pārāk smalks, tas var palēnināt ekstrakciju un padarīt espresso pārāk rūgtu. No otras puses, ja malums ir pārāk rupjš, espresso būs vājš un ūdeņains.
- Ideālas espresso kafijas ekstrakcija aizņem aptuveni 20–25 sekundes, izmantojot 9 bāru spiedienu.
- Pirmajiem pilieniem vajadzētu parādīties pēc 3–4 sekundēm.
- Ja espresso tiek ekstrahēts pārāk ātri, samaliet kafiju vēl smalkāk.
- Ja tas norit pārāk ilgi, samaliet rupjāk.
Ir būtiski portafiltrā ievietot pareizu maltas kafijas daudzumu. Atkarībā no filtra groza porcija var saturēt no 14 līdz 20 gramiem kafijas.
- Labākais veids, kā iegūt pareizu porciju, ir piepildīt portafiltru un pēc tam noblietēt. Ja tamperis vienmērīgi saskaras ar portafiltra augšējo malu, ir iegūta pareiza deva.
- Ja iegūtais espresso ir blīvs un piesātināts, deva ir pareiza.
- Ja espresso ir pārāk ūdeņains, vajadzēs pievienot vairāk kafijas.
- Ja espresso ir pārāk koncentrēts, iespējams, tiek izmantots pārāk daudz kafijas.
- Lai iegūtu konsekvenci, kafijas nosvēršanai ieteicams izmantot svarus.
Foto: Pexels.com
Pareiza spiediena uzturēšana
Lai pagatavotu izcilu espresso, ir būtiski uzturēt 9 bāru spiedienu. Tā kā lielākajā daļā espresso kafijas automātu nav iespējams manuāli regulēt spiedienu, to nosaka maluma lielums. Ja automātā ir pieejama manuāla spiediena regulēšana, sāciet ar zemu spiedienu un pēc tam regulējiet to, lai uzturētu 9 bāru spiedienu visa pagatavošanas procesa laikā.
Rezultāta novērtēšana
Ar pusautomātisko kafijas automātu pagatavotam augstas kvalitātes espresso piemīt šādas iezīmes:
- 25 ml šķidruma tiek ekstrahēti 20–25 sekundēs, izmantojot 9 bāru spiedienu;
- tīģera svītru tipa krema kārtiņa virspusē;
- bieza, sīrupaina konsistence.
Kad tas ir panākts, espresso var baudīt atsevišķi vai izmantot kā pamatbāzi citiem kafijas dzērieniem, piemēram, cappuccino un latte.
No praktizēšanās līdz izcilībai
Kā jau iepriekš uzzinājām, espresso kafijas automāta lietošana ietver maluma līmeņa, kafijas devas, ekstrakcijas laika un citu mainīgo lielumu pielāgošanu. Lai iegūtu izcilu espresso, ir nepieciešama pastāvīga praktizēšanās, eksperimentēšana un zināšanas. Tā ir espresso kafijas automāta burvība – ar to ikviens var justies kā profesionāls barista un baudīt izcilu espresso kafiju mājās.