Banner 980x90

JAUNUMS veikalā "VIEGLI BŪT SAIMNIECEI"

                                          Ķirbjsēklu eļļa no Štīrijas.

Eļla iegūta no kailsēklu ķirbju (Cucurbita pepo var. styriaca) sēklām. Tā kā no Latvijā audzētiem šīs šķirnes ķirbjiem iegūtās sēklas mūsu klimatiskajos apstākļos nesasniedz brieduma pakāpi, kura būtu piemērota kvalitatīvas eļļlas spiešanai, gan sēklas gan arī eļļa nākušas no Austrijas, Štīrijas reģiona. Produkti iegādāti pie zemnieka, kurš ir vietējo ražotāju un EU veidotas kontroles sistēmas dalībnieks. Tajā apvienojušies ap 2500 zemnieku un 30 eļlas spiestuves. Galvenais mērķis ir izcelsmes kontroles nodrošināšana.

                                                       Audzēšana.

Ķirbji salīdzinot ar citām kultūrām ir maz pakļauti agrārajam ķīmiskajam noslogojumam,jo ir jūtīgi pret lauksaimniecībā izmantojamiem augu apstrādes līdzekļiem. Tāpēc pēc sēklu uzdīgšanas, veģetācijas periodā netiek veikti smidzināšanas darbi. Arī tīri no praktiskā viedokļa tas ir grūti izdarāms, jo kā zināms, šī kultūra pēc uzdīgšnas sāk krustu šķērsu plesties uz visām pusēm, veidojot blīvu tīklu, kurš apgrūtina tehnikas izmantošanu. To var labi novērot, braucot gar ķirbju laukiem, jo nekur nav redzamas traktoru pēdas, tā sauktās tehnoloģiskās sliedes.

                                                 Spiešanas tehnoloģija.

Rudenī iegūtās sēklas tiek nomazgātas un izžāvētas. Eļļu nav jāizspiež uzreiz pēc ražas novākšanas, kā tas ir piemēram, ar olīveļu. Sēklas papīra maisos var uzglabāt līdz pat nākamajai ražai. Tādējādi jebkurā laikā, atkarībā no pieprasījuma, iespējams iegūt tikko svaigi spiestu produktu. Eļļas spiestuvē sēklas tiek samaltas, tām pievieno sāli un ūdeni. Sastāvdaļu proporcijas parasti netiek atklātas. Iegūtā masa tiek grauzdēta 90-120 grādos, līdz ūdens ir iztvaikojis. Termiskās apstdrādes rezultātā no taukiem tiek atdalītas olbaltumvielas. Pēc tam hidrauliskajā presē zem 200-350 bāru liela spiediena tiek iegūts tumši zaļais "Štīrijas zelts". Pāris dienu eļļa tiek atstāta toveros, lai noslāņotos iespējamie nosēdumi. Šī metode aizstāj filtrēšanu un ir pēdējais posms pirms fasēšanas.

                                                            Veselība.

Eļļa ir bagāta ar nepiesātinātajam taukskābēm(omega6 un omega9), kā arī vitamīnu E. Sēklas var lietot kā riekstu produktu aizstājēju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)