Banner 980x90

Desmit mākslinieki Valmieru iemūžina plenērā "Pilsēta cilvēkā"

Publicitātes foto/ Foto: Karlīne Cercina
Publicitātes foto/ Foto: Karlīne Cercina
No pirmdienas, 27.jūnija līdz sestdienai, 2.jūlijam Valmierā notiek akvarelistu un grafiķu plenērs. Šī gada plenēra tēma ir "Pilsēta cilvēkā". Valmieru plenērā iemūžina desmit mākslinieki no visas Latvijas, pilsētas informācijas portāls Valmiera24.lv uzzināja plenērā.

Ziņai pievienota galerija

Šajā laikā Valmierā sabraukuši gan grafiķi, gan gleznotāji - Grafikas kameras biedres Ilze Lībiete, Inese Lieckalniņa, Mārīte Kluša, Agnese Kurzemniece un Anita Nikuļceva, akvarelisti Aleksandrs Ņeberekutins, Patricija Brekte, Laila Balode, Zigmunds Šņore un Līvija Brigita Pavlovska.

Akvarelists Aleksandrs Ņeberekutins Valmieras plenērā piedalās jau otro gadu. Sarunā ar Valmiera24.lv mākslinieks pastastīja, ka trešdien, 30.jūnijā gleznojis ainavas skatus pie "Valmiermuižas" alus darbnīcas. 

"Vakardien gleznojām tajā vietā, kur dzīvojam (Vaidavā). Tur ir ļoti skaista ainava un ezers, tāpēc ir ļoti viegli strādāt. Pirmajā dienā bijām ekskursijā pa Valmieru. Esmu šeit jau otro gadu. Nemanīju, ka būtu kaut kas krasi mainījies. Otrdien gleznoju upi un pilsētu. Mīlu gleznot pilsētu un dabas skatus. Valmierā man patīk, jo šeit ir dvēseliska sajūta - gandrīz kā mājās," par pilsētu atzinīgi izsakās Ņeberekutins. 

Savukārt akvarelists Zigmunds Šņore pastāstīja, ka līdz šim ir paspējis gleznot tikai Valmiermuižā: "Valmiera no gleznotāju skata punkta ir ļoti interesanta. Ir ko "mālēt". Te ir viss - gan arhitektūra, gan daba, gan cilvēki un pilsēta. Man visvairāk patīk gleznot ūdeņus. Citreiz mākslas darba izveidošanai paiet stunda vai divas, bet citreiz tas sanāk ātrāk". 

Abi mākslinieki atzīst, ka akvareļu tehnika ir ļoti grūta, jo eļļu var izmainīt, bet akvareļu krāsu nevar. It sevišķi karstā laikā, jo tā ātri žūst. 

Māksliniece Mārīte Kluša atzīst, ka strādāt grafikas tehnikā arī nav viegli un šim plenēram gatavojusies apmēram mēnesi: "Meklēju internetā skaistākos pilsētas skatus, kurus varētu atspoguļot.  Tāpat izlasīju romānu "Valmieras puikas". Uztaisīju divus darbus, kas man raksturīgi, bet šeit uz vietas strādāju kā īsts plenērists - tušas mazgājuma tehnikā. Kaut gan biju sagatavojusies, vietas atrast man bija ļoti grūti. Pirmo izvēlējos pati - policijas ēka, bet otru man ieteica Karlīne Cercina - Mazā stacijas iela. Pašās beigās izveidošu linogriezumus, kuros atspoguļosies Valmieras Valsts ģimnāzija, Valmieras Svētā Sīmaņa baznīca un tilts ar "ribām".

Valmieras tilta "ribas" jau paspējusi izveidot Grafiķe Anita Nikuļceva: "Nākamo es plānoju veidot grafiku, kurā attēloti logi. Tās nosaukums varētu būt "Valmieras acis". Tas atspoguļotu Valmieras būtību. Man Valmierā ļoti patīk māju pasāžu krāsas. Logi ir raksturīgi visām Latvijas mazpilsētām- baltos rāmjos. Sestdien, Kārlienas pagalma svētkos mēģināšu rādīt arī citiem cilvēki, kā top grafikas un kādas iespējas ir grafikas stilā". 

Plenēra organizatori Valmieru palēnām vēlas izveidot kā Latvijas akvarelistu un grafiķu rezidenci - vietu, kur patverties no ikdienas rutīnas uzliktajiem rāmjiem, baudīt un iedvesmoties. 

"Tādā veidā varētu nodrošināt regularitāti. Grafiķi un  akvarelisti varētu katru gadu vai pat vairākas reizes gadā braukt uz Valmieru un strādāt," skaidro galerijas "Laipa" vadītāja, Valmieras Kultūras un mākslas fonda valdes locekle Karlīne Cercina.

Valmieras akvarelistu un grafiķu plenērs noslēgsies sestdien, 2.jūlijā Kārlienas pagalma svētkos, kad no plkst.12.00 līdz plkst.18.00 mākslinieki vadīs radošās darbnīcas un meistarklases, kurās varēs iesaistīties ikviens interesents. Plkst.18.00 galerijas "Laipa" izstāžu zālē tiks atklāta Valmieras akvarelistu un grafiķu plenēra darbu izstāde.
 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)