Banner 980x90

Brīdina par pikšķerētāju uzbrukumu "PayPal" lietotājiem

Foto: Ieva Čīka/ LETA
Foto: Ieva Čīka/ LETA
Antivīrusu programmu "eScan" izstrādātāji brīdina par pikšķerētāju uzbrukumu "PayPal" lietotājiem.

Pikšķerētāji "PayPal" lietotājiem e-pastā paziņo par it kā apturētu lietotāja kontu un aicina atjaunot datus. Tas viss ved uz krāpnieku sagatavotām lamatām. Sekojot e-pastā norādītajai saitei, lietotājs nokļūst nevis oficiālajā "PayPal" vietnē, bet krāpnieku izveidotā lapā. Lai gan neīstajā lapā tiek izmantots "PayPal" logotips un pievienots pieraksts par ražotāja autortiesībām, krāpniekus nodod vietnes adrese, kurai nav nekā kopīga ar "PayPal" nosaukumu, kā arī tas, ka nav drošus sakarus nodrošinošais "https".

"Lietotāji, kas saņēmuši negaidītu e-pastu, šajā gadījumā - ka viņu "PayPal" konts ir bloķēts vai ierobežots, vēlas pēc iespējas ātrāk novērst šīs neērtības un nepamana tādas nozīmīgas detaļas kā vietnes adresi. Taču nedrīkst akli uzticēties e-pastā vai ļaunatūras vietnē ievietotam uzticama uzņēmuma logotipam, jo to var izmantot gan oficiālie pārstāvji, gan arī kibernoziedznieki," paziņojumā medijiem brīdina "eScan" antivīrusu programmas izplatošā uzņēmuma "Baltimax" reģiona menedžeris Sergejs Romanovskis.

Mēģinot pieslēgties savam kontam, "PayPal" lietotāji ļaunatūras vietnē ieraksta savus pieslēgšanās datus - e-pasta adresi un paroli, vēlāk viņiem tiek lūgts atjaunot savu maksājumu adresi. Izmantojot izkrāptos datus, kibernoziedznieki var izveidot jaunus kontus. "Tas nav nekas cits kā identitātes zādzība, kad iedzīvošanās nolūkā notiek manipulācijas ar iegūtajiem datiem," situāciju komentē Romanovskis.

Visbeidzot, krāpnieki lūdz atjaunot kredītkaršu datus un ievadīt bankas konta datus, norādot bankas ID un paroli, kā arī konta numuru un bankas kodu (RTN jeb routing transit number). Galu galā lietotāji tiek novirzīti uz īsto "PayPal" vietni, taču viņu kontu dati jau ir nozagti, tāpat arī izvilināta personas, bankas un kredītkaršu informācija.

"Šādā gadījumā ir svarīgi pēc iespējas ātrāk vērsties savā bankā un bloķēt krāpniekiem atklātos kontus. Apkrāptajiem lietotājiem jāvēršas arī "PayPal" klientu apkalpošanas centrā, lai tiktu atceltas visas krāpnieku veiktās transakcijas un atjaunota pieeja "PayPal" kontam," skaidro "Baltimax" pārstāvis.

"eScan" drošības eksperti aicina: ja tiek saņemta "PayPal" pikšķerētāju vēstule, tā jāpārsūta uz adresi "spoof@paypal.com". Nedrīkst sekot vēstulē esošajām saitēm, bet, ja tas ir izdarīts, nekādā gadījumā nedrīkst ievadīt savus datus krāpnieciskajā vietnē. Tāpat ieteicams neatbildēt uz šādiem e-pastiem un e-pastā nekad nesūtīt kredītkaršu, bankas kontu numurus un citus personas datus nepazīstamiem cilvēkiem.

"eScan" piedāvā drošības risinājumus datoriem, viedtālruņiem, planšetdatoriem un serveriem. "eScan" antivīrusu programmas sniedz mākoņdatošanas tehnoloģijās balstītu aizsardzību tiešsaistē.

"Baltimax" ir IT risinājumu izplatītājs, kas piegādā produktus biznesa klientiem un mājas lietotājiem. Tas piedāvā tādus produktus kā "eScan", "Google", "Blancco", "BeAnywhere".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)