Banner 980x90

Atcelta maksa par kapavietas nomu Valmieras pilsētas pašvaldības kapsētās

Rīga, 2.apr. LETA. Atcelta maksa par kapavietas nomas tiesībām Valmieras pilsētas pašvaldības kapsētās, aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Zālīte.

Pašvaldības domes sēdē nolemts veikt grozījumus lēmumā "Par maksas pakalpojumu apstiprināšanu Valmieras pilsētas pašvaldības kapsētās".

Grozījumi paredz atteikties no vienreizējas nomas maksas par no jauna iegādājamām, aktētajām kapavietām daļēji slēgtajās kapsētās - Pilsētas kapos, Dīvala kapos, Brēžas kapos, vienreizējas nomas maksas par kapavietas nomas tiesībām atvērtajā kapsētā - Kocēnu kapos, kā arī maksas par kapavietas ierādīšanu, uzmērīšanu un nospraušanu dabā.

Valmieras pilsētas pašvaldības iestādei "Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārvalde" uzdots nodrošināt jaunu noteikumu izstrādi par kapsētu uzturēšanu Valmieras pilsētā, tos virzot apstiprināšanai 2019.gada aprīļa komitejām un domes sēdei.

Tāpat lemts, ka līdz jaunu pašvaldības saistošo noteikumu par kapsētu uzturēšanu Valmieras pilsētā spēkā stāšanās brīdim, nebūs iespējas kapavietu rezervēt priekšdienām.

SIA "Valmieras namsaimnieks" uzdots atmaksāt maksājumus, kas saņemti par nomu no šī gada 5.marta līdz brīdim, kad spēkā stāsies jauni saistošie noteikumi par kapsētu uzturēšanu.

Jau ziņots, ka Satversmes tiesa (ST) secinājusi - Jūrmalas domes saistošo noteikumu normas, kas paredz nomas maksu par kapavietas izmantošanu, neatbilst Satversmei. ST secināja, ka demokrātiskai tiesiskai valstij ir pienākums, regulējot ar miruša cilvēka apbedīšanu saistītus jautājumus, aizsargāt cilvēka cieņu arī pēc viņa nāves.

Iznomājot kapsētas, pašvaldība rīkojas pretēji likuma "Par pašvaldībām" normai, jo kapsētas ir publiskā lietošanā nodots pašvaldības īpašums, kas kalpo sabiedrības vajadzībām un tāpēc nevar tikt iznomāts ienākumu gūšanai, uzsvēra ST.

Līdz ar to tiesa secināja, ka pašvaldība nav tiesīga iznomāt kapavietas, lai nodrošinātu tās autonomās funkcijas - izveidot un uzturēt kapsētas - izpildi.

Kā akcentējusi ST, tas, ka pašvaldība pieprasa maksu par kapavietas piešķiršanu kā maksu par pakalpojumu, ir pretrunā ar noteikumu, ka arī pēc cilvēka nāves pret viņa ķermeni ir jāizturas ar cieņu. Tādējādi ST secināja, ka kapavietas piešķiršana nav pakalpojums, par kuru pašvaldības dome būtu tiesīga noteikt samaksu.

Tiesa atzina "Jūrmalas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumi" konkrētās normas par neatbilstošiem Satversmei.

ST spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

Pēc ST lēmuma stāšanās spēkā par maksas atcelšanu par kapavietas ierādīšanu paziņojušas jau vairākas pašvaldības.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)