Banner 980x90

Ar postfolka festivālu SAULGRIEZIS // SVIESTS 2017 Valmiermuižā lustīgi ieskandināti vasaras saulgrieži 

Foto: Roberts Āboltiņš
Foto: Roberts Āboltiņš
Sestdien, 10.jūnijā, Valmiermuižā no malu malām sabrauca viesi, mūziķi, amatnieki un tirgotāji, lai varen lustīgās svinībās - postfolka festivālā SAULGRIEZIS//SVIESTS 2017, ieskandinātu vasaras saulgriežus. Sanākušie izbaudīja pašmāju un svešzemju viesu koncertu, andelējās, izzināja ieražas, piedalījās īpašās meistarnīcās un īsi pirms pusnakts, folkloras kopas Skandenieki pavadībā, vēroja pavisam īpašu uguns rituālu.

Pirms pusdienām vārtus viesiem vēra iemīļotais Latvijas mājražotāju labumu tirdziņš "Ar Gardu muti Valmiermuižā". Līdztekus andelēm klātesošos priecēja folkloras programma, kur latviešu tradīcijas ierādīja Teikas muzikanti, folkloras kopa Ore un Skandinieki. Skanīgu pārsteigumu sagādāja krāšņais sāmu koris Dimitri Joavku no Norvēģijas, kas lika izskanēt sāmu joikām. Sanākušie ar prieku izmantoja iespēju apmeklēt dažādas meistarnīcas, lai zinošu meistaru pavadībā iepazītu latviešiem nozīmīgas dzīvesziņas: maizes cepšanu pašdarinātā krāsnī, celošanu un aušanu, siera siešanu, kroņu un pušķojumu darināšu, loku šaušanu. Pašiem pacietīgākajiem bija iespējams iepazīt pat kokles grebšanu, bet drosmīgākie izmantoja iespēju apmeklēt pirti.

Pēc plkst.18.00 priekškaru vēra SVIESTA skatuve, kas šogad bija jo īpaša. Etno – eko festivāls "Sviests", kurš pēdējos piecus gadus norisinājies Cēsīs, šogad Vamiermuižas pils parkā apvienoja spēkus ar "Saulgriezi", kas ļāva sanākušajiem piedzīvot brangu postfolka koncertu, kurā uzstājās Tautumeitas, Elza Rozentāle un etnodžeza grupa Bur Mani, neozombiju-postfolka duets no Igaunijas Puuluup un trio Pekko Käppi & K:H:H:L no Somijas. Še arī notika viens no pirmajiem šīs vasaras dūdu un bungu grupas Auļi koncertiem Vidzemē. Naktī lustīgus dančus iegrieza Māsas Dimantas & Cēsu medību kolektīva cepurīšu orķestris.

Īsi pirms pusnakts festivāla centrālajā laukumā Skandenieku spēka dziesmu pavadībā tika aizdegta trīs metrus augsta skulptūra - "Uguns saule", kuru veidoja divi starptautiski mākslinieki – Jordi NN no Valencijas, Spānijā un Mantvydas VV no Klaipēdas, Lietuvā. Mākslinieki sadarbojas jau vairākus gadus, veidojot trīsdimensionālas gadskārtu un festivālu uguns skulptūras, šis viņiem bija īpašs notikums, jo pirmo reizi viņi savu kopdarbu izstādīja Latvijā. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)