Banner 980x90

Alsungā notiks "Suitu deju svētki"

25.septembrī un 26.septembrī, Alsungas kultūras namā notiks pasākums "Suitu horeogrāfiskais mantojums. Suitu deju svētki Alsungā", aģentūra LETA uzzināja Kuldīgas novada pašvaldībā.

Šajā projektā tapusi izstāde "Suiti. Deja. Vēstures mirkļi", kuras atklāšana paredzēta plkst.17.00 Alsungas kultūras namā. Tajā apkopota informācija par Deju svētku vēsturi un attīstību Latvijā, suitu dejām, dejotājiem, dejotāju paaudzēm, suitu tradīciju mantiniekiem un kopējiem.

Savukārt 26.septembrī plkst.15.30 Alsungas kultūras namā notiks koncerts, kurā skatītājiem tiks parādīts suitu dejas attīstības ceļš no etnogrāfijas līdz skatuves dejai. Suitu horeogrāfiskais mantojums - deju apraksti, mūzika un tradīcijas - bieži rosinājis horeogrāfus radoši izpausties. Tas ticis izmantots par iedvesmu vai pamatu skatuves deju radīšanai vai muzikālā pavadījuma veidošanai, skaidroja pasākuma rīkotāji. Dejas vienmēr iekļautas Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku repertuārā. Populārākās no tām ir "Alsunģietis", "Mugurdancis", "Gatves deja" un "Dvieļu deja".

Koncerta māksliniecisko koncepciju un programmu veidojusi horeogrāfe, suitu kultūrvēsturiskā mantojuma pārmantotāja un kopēja Zanda Mūrniece. Viņa veidojusi vairāk nekā 50 horeogrāfiskus autordarbus, kuru lielākās daļas deju pamatā ir suitu horeogrāfiskais mantojums. Mūrniece ļoti daudz un pamatīgi pētījusi šo materiālu, un rezultātā sadarbībā ar mūziķi Arti Šūlbergu tapuši vairāki horeogrāfiski uzvedumi - "Suitu danči", "Suitu godi sētā nāk" ("Suitu kāzas") un programma "Meņģēšanās kurzemnieku gaumē".

Koncertā būs skatāmas vairāk nekā 30 dejas, un tajā piedalīsies Alsungas kolektīvi un viesi no Kuldīgas, Tukuma, Jelgavas, Saldus un Rīgas - deju kopas "Bandava" un "Svīta", tautas deju ansambļi "Līgo", "Jaunība" un "Kursa". Muzikālo noformējumu koncertam veidos kapela "Maskačkas spēlmaņi" un etnogrāfiskais ansamblis "Suitu sievas".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)