Banner 980x90

100.dzimšanas dienā sveic Valmieras pansionāta vecāko iedzīvotāju

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Svētdien, 11.decembrī 100.dzimšanas dienu atzīmēja valmierietis Jānis Rozenblats. Kungu ievērojamajā jubilejā Valmieras pilsētas pansionātā "Valmiera" apciemoja un sveica Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks un Valmieras pilsētas pašvaldības Sociālo lietu pārvaldes vadītāja Kaija Muceniece, pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informē Valmieras pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Zālīte.

Jānis Rozenblats ir dzimis 1916.gadā Trikātas pusē, audzis divu bērnu ģimenē. Jāņa tēvs bijis prasmīgs kalējs, bet māte audzinājusi dēlus un rūpējusies par māju. Skolas gaitas Jānis uzsāka Abulskolā, bet vēlāk devās izglītoties uz Rīgu. Jānis ir apguvis atslēdznieka profesiju. Sava bagātā mūža laikā esot strādājis aptuveni 20 dažādās darbavietās. Pēc dienesta Latvijas armijā Jānis darbojās Valsts elektrotehniskajā fabrikā (VEF), kur strādāja līdz II Pasaules kara sākumam. Kara laikā viņš tika iesaukts Aviācijas dienestā, kur sagatavoja Aviācijas skolas (Grobiņa) audzēkņiem apmācībām nepieciešamās lidmašīnas. Viņš darījis visus nepieciešamos tehniskos darbus. Pēc Aviācijas skolas slēgšanas Jānis nosūtīts uz fronti, kur pildīja borta mehāniķa pienākumus, rūpējoties par to, lai lidaparāti būtu tehniski labā stāvoklī. Vēlāk Jānis nosūtīts uz Dāniju, kur apmācīts par izpletņlēcēju. Praksē šīs iemaņas nenācās izmantot, jo pārvietots uz Kaļiņingradu (toreiz Kēnigsberga). Pēc kāda laika nosūtīts uz darba nometni Urālu kalnos, kur divus gadus bija smagi jāstrādā azbesta lauztuvēs. 

Atgriežoties Latvijā, viņš uzsver, ka varējis beidzot pievērsties privātajai dzīvei. Jānim ir divas meitas un dēls. Viņš ļoti lepojas ar prāvo mazbērnu un mazmazbērnu pulciņu. Pēc atgriešanās dzimtenē lielāko daļu sava mūža Jānis strādājis par šoferi. Viņš izvadājis kino filmas bijušā Valmieras rajona teritorijā, kā arī strādājis Smiltenē SIA "8 CBR", pārvadājot smago tehniku – šī ir pēdējā darbavieta pirms došanās pensijā. Jānis ar smaidu atceras, ka uzņēmuma vadība viņam sarīkojusi lielu atvadu balli ar aptuveni 70 viesiem un dzīvo mūziku. Sirmais kungs pensijas gadus pavadījis Lizdēnos, reizēm labojis automašīnas un palīdzējis dažādos citos darbos radiem un draugiem. Kad nācās pamest dzīvesvietu Lizdēnos, Jānis pārcēlās uz Valmieras pilsētas pansionātu "Valmiera", ko jau astoņu gadus sauc par savām mājām. Jānis atzīst, ka necerēti ilgs mūžs nodzīvots, viņš nemaz nav gaidījis piedzīvot savu 100.jubileju. Tomēr veiksmīgi aizvadīts gads pēc gada, un tā abi divi 2016.gada decembrī ar ievērojamo gadu skaitli satikušies. 

Valmieras pilsētas pansionāta "Valmiera" direktore Teiksma Taube norāda, ka, neskatoties uz apaļo jubileju, Jānis prot svinēt dzīvi, labprāt apmeklē pansionāta pasākumus un komunicē ar citiem. Jāuzsver, ka Jānim ir apbrīnojama redze, viņš var lasīt bez brillēm un ne reizi sava mūža laikā nav apmeklējis acu ārstu.

Jāatzīmē, ka Jānis ir trešais vecākais valmierietis. 2016.gada 5.oktobrī 102.dzimšans dienu atzīmēja Valmieras vecākā iedzīvotāja Rozālija Komele, savukārt 2016.gada 18.novembrī 100.dzimšanas dienā sveikta Elvīra Karnāte. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)