Banner 980x90

Dagnis Straubergs par bēgļiem Salacgrīvas novadā

Foto: Edijs Pālens/LETA
Foto: Edijs Pālens/LETA

Laikā, ka Eiropā arvien vairāk ierodas patvēruma meklētāju, arī Salacgrīvas novada iedzīvotāji vēlas zināt kā tiks risināts jautājums ar šo cilvēku izmitināšanu konkrēti novadā. 

Savu viedokli pauž Salacgrīvas novada domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs: 

"Bēgļu jautājums Latvijā šobrīd tiek risināts, lai gan vēl ir ļoti daudz neskaidrību.

Runājot par mūsu novadu - esam saņēmuši vēstuli no Latvijas pašvaldību savienības un izglītības un zinātnes ministrijas ar jautājumu par iespēju uzņemt Salacgrīvā bēgļus. Atbildē šīm institūcijām rakstījām, ka šobrīd mums nav tādu apstākļu, resursu un iespēju novadā izmitināt bēgļus.

Patvēruma meklētāju izmitināšanas jautājums ir saistīts ne tikai ar viņu dzīvošanu, bet arī ar integrācijas un izglītības jautājumiem. Mūsu skolās nav ne speciālās apmācības programmu ne pedagogu. Finansējums ko piedāvā valsts par nepilngadīgo izglītošanu un valodas apguvi pieaugušajiem ir pilnīgi nepietiekams, tas viennozīmīgi ir jādara centralizēti. Pirmām, sagatavošanas apmācībām manuprāt ir jānotiek Rīgā, tās apkārtnē, kur ir pieejami šādi speciālisti.

Mūsu novadā nav arī vietas, kur šos cilvēkus fiziski izmitināt. Novadā brīvu dzīvokļu nav, trūkst dzīvojamās platības ir dzīvokļu rinda.

Robežsargu ēkā, jeb bijušajā armijas daļā, Tīruma ielā, nav plānota bēgļu izmitināšana. Šī ēka ir Iekšlietu ministrijas īpašumā, dome ir pieņēmusi lēmumu šo ēku pārņemt savā īpašumā, notiek dokumentu kārtošana un īpašuma pārņemšana. Par ēkas tālāku izmantošanu spriedīs deputāti, šis jautājums ir runāts uzņēmēju konsultatīvajā padomē, visdrīzāk ēka tiks izmantota uzņēmējdarbības attīstībai novadā, iespējams kā biznesa inkubators.

Jāmin arī tas, ka nevienu no patvēruma meklētājiem nekur neizmitinās ar varu. Šiem cilvēkiem būs izvēles iespējas kur apmesties, bet mana pārliecība ir, ka viņi centīsies palikt Rīgā. Viņiem noteikti būs vajadzīgas savas kopienas, līdzcilvēki līdzās, savu tradīciju uzturēšana un kopšana."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)