Banner 980x90

Amatniece Inga Logina radījusi Beverīnas novadam veltītus velteņus

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Amatniece Inga Logina radījusi latviešu dizaina zābakus "Beverīnas velteņi", kas veltīti viņas dzīvesvietai - Beverīnas novadam.

Kā pilsētas informācijas portālam Valmiera24.lv pastāstīja Logina, velteņi ir roku darbs, kas tapuši no speciāli paredzētas aitu vilnas.

"Tas viss ir velts no nulles. Vispirms aitiņai nocērpj vilnu, izķemmē, matiņus liek uz piegrieztnes un tad ar ziepju putu palīdzību sākas vilnas velšana. Kad izveidota zābaka forma, to pielīmē un piešuj pie zoles. Pēc tam zābaks tiek slapināts, bet forma veidota, vadoties pēc izjūtām. Lai zābaks neizstieptos un saglabātu formu, tiek nošūtas vīles, savukārt zole piešūta ar speciālu vaskotu diegu. Vilnu iepērku no ražotājiem Vācijā. Latvijā pārsvarā aitas audzē gaļai, bet šeit ir nepieciešama vilna no speciālas aitu šķirnes vilna, kas labāk der filcēšanai. Jāsaka, ka tas ir ļoti smags un ilgstošs darbs, bet man šis process ļoti patīk," skaidro Logina.

"Beverīnas velteņi" ir vieni no pirmajiem zābaku pāriem, ko amatniece radījusi pēc oktobrī izietiem kursiem pie ukraiņu mākslinieces.

Zābakus rotā tiem speciāli pasūtīta prievīte, ko audusi valmieriete Rita Pukse. Logina atzīst, ka sadarbojas ar vairākiem amatniekiem un drīzumā iecerējusi radīt tautiskus zeķzābakus, kas kombinēti ar filcu.

"Tā kā esmu Latvijas patriote, vēlos radīt latviskus velteņus. Daudziem gan pārsvarā velteņi asociējas ar Krieviju, bet es uzskatu, ka vilnas zābakus vajadzētu integrēt arī mūsu sabiedrībā," min Logina.

Ar dažādu aksesuāru izgatavošanu no vilnas Logina nodarbojas jau vairākus gadus un, ņemot vērā savu uzvārdu, radījusi zīmolu "LoginWool", kas tiešā tulkojumā nozīmē - ielogojies vilnā. Tāpat amatniece vada biedrību "Beverīnas amatnieki" un norāda, ka par nosaukumu "Beverīnas velteņi" ilgi nav bijis jādomā.

"Es ļoti lepojos ar to, ka dzīvoju Beverīnas novadā. Šis ir skaists novads ar skaistu nosaukumu un radošiem amatniekiem," stāsta Logina.

Vaicāta par filca zābaku priekšrocībām, Logina uzsver - tie ir siltumnoturīgi, ieņem zābaku valkātāja pēdas dabisko formu un uzlabo asinsriti.

"Reiz vienā no "Beverīnas amatnieku" tirdziņiem biju uzvilkusi velteņus. Atminos, ka toreiz bija silta diena un sāka kust sniegs. Pēc pāris stundām manas kājas bija mitras un domāju, ka nākamajā dienā būšu slima. Pārsteigta biju par to, ka mani nepiemeklēja ne klepus, ne iesnas, jo -lai gan kājas bija mitras, viņas visu laiku bija siltumā. Piemēram, ādas zābaki samirkst un sāk salt, ar vilnu tā nenotiek. Pieredzējuši filca meistari zin stāstīt, ka vilnas zābaki atgrūž arī sāli. Pati par to neesmu vēl pārliecinājusies, bet noteikti to izdarīšu ziemā, kad ielas sāks kaisīt ar sāli," min Logina.

Šobrīd amatniece pieņem individuālus pasūtījusi, taču nākotnē pārdošanai iecerēts izveidot vairākus apavu pārus. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (1)
Anonīms [Anonīms] Trešdiena, 06. septembrī, 2023, 08:52

You are wonderfull businesswoman😉