Banner 980x90

Aizvadīts stāstu vakars "Sniegotā Valmiera fotoobjektīvā"

Reičela Baltiņa/ Valmiera24.lv praktikante
Reičela Baltiņa/ Valmiera24.lv praktikante
Valmieras tūrisma centrā 28. februārī norisinājās pirmais šī gada stāstu vakars "Sniegotā Valmiera fotoobjektīvā", kurā varēja redzēt vairāk nekā 100 gadus senas fotogrāfijas. 

Stāstu vakarā Valmieras muzeja vēstures nodaļas vadītāja Ingrīda Zīriņa iepazīstināja skatītājus ar fotoattēliem, caur kuriem bija iespēja redzēt, kāda Valmiera izskatījās ziemā pirms vairākiem desmitiem gadu. Lielākā daļa attēlu ir iedzīvotājiem nezināmi vai maz redzēti mirkļi, kuros iemūžinātas agrāko laiku ziemas, laikā kad Valmieras pastkartītēs pilsētas nosaukums parādījās trijās valodās – krievu, vācu kā arī latviešu valodā un zirgu pajūgu izmantošana bija ikdiena.

Kā stāsta Zīriņa, agrākos laikos - 19.gs. beigās un 20.gs. sākumā ziemas bija krietni bagātīgākas ar sniegu, Gauja aizsala pilnā garumā, iedrošinot iedzīvotājus sportiskām aktivitātēm, piemēram, slidošanai un pat motosporta sacensībām uz ledus. Pilsētas "Dzirnavu ezeriņš" bija iemīļota slidotava. Valmierieši bija aktīvi ziemas sporta veidu entuziasti.

Stāstījumā rādīti pirmie uzceltie tilti pāri Gaujai - pašreiz pazīstamais veidojums ir jau piektais. Vēl pagājušā gadsimta sākumā šo tiltu varēja šķērsot tikai par maksu, no kā daudzi valmierieši izvairījās, izmantojot citas Gaujas puses, kas bija viegli izdarāms gada aukstajos mēnešos, upei aizsalstot.  

Lielākajā daļā attēlu Valmieru iespējams atpazīt tikai pēc Sīmaņa baznīcas. Daudzas ēkas vairāk nepastāv, arī ielu izkārtojums laika gaitā ir krietni mainījies. Kā pārveidojusies pilsēta, tika parādīts fotogrāfa Raivo Sarelainena attēlos, kuros sakombinēti mūsdienu Valmieras skati ar seno pilsētu fotogrāfijām. Senos fotouzņēmumus iespējams aplūkot Valmieras muzejā.

Par godu Latvijas simtgadei 2018.gadā Valmieras tūrisma centra rīkotajos pasākumos galvenais uzsvars tiks likts uz dzimto zemi. Nākošais ceļojumu stāstu vakars notiks 29.martā. Pasākuma vadošais temats būs Latvijas purvi -  mīti un patiesība. Būs iespēja uzzināt kā iegūst kūdru, kā arī citus ar dabu saistītus faktus, kurus stāstīs pētnieks no Latvijas Universitātes Kristaps Lamsters.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)