Banner 980x90

Velobraucēju drošība vasaras sezonā

Pixabay
Pixabay
9. un 23.maijā Valmierā veiktā velosipēdistu skaitīšana apliecina, ka pilsētā velosipēdus aktīvi izmanto ne tikai brīvā laika pavadīšanai, bet arī kā pārvietošanās līdzekli ikdienas gaitās. Arī jaunieši ir aktīvi velobraucēji. Tādēļ, sākoties skolēnu vasaras brīvlaikam, ikvienam velobraucējam noderīgi atkārtot braukšanas principus, lai drošāk būtu gan velosipēdistiem, gan gājējiem, gan autovadītājiem.  

"Velosipēdam jābūt atbilstoši aprīkotam, un braucējam jāievēro ne tikai Ceļu satiksmes noteikumi (CSN), bet arī braukšanas kultūra. Tas attiecas arī uz skrejriteņu, skrituļdēļu un skrituļslidu lietotājiem," uzsver Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Liene Kaužēna.

Aprīkojums – pirms doties braucienā ar velosipēdu jāpārliecinās par tā tehnisko stāvokli un nepieciešamo aprīkojumu. Velosipēdam jābūt aprīkotam ar funkcionējošām bremzēm, atstarotājiem un gaismas lukturiem. Velosipēda vadītājam ieteicams lietot ķiveri. Bērniem, kuri jaunāki par 12 gadiem, aizsprādzēta ķivere ir obligāta prasība. Diennakts tumšajā laikā velosipēdistam ieteicams lietot apģērbu ar atstarojošiem elementiem. 

Noteikumi – pārvietojoties pa brauktuvi, velosipēda vadītājs ir pilnvērtīgs satiksmes dalībnieks, uz kuru attiecas CSN. Ar tiem var iepazīties mājaslapā http://www.likumi.lv. Jāuzsver CSN 200.3. punkts, kurā teikts, ka velosipēda vadītājam, pārvietojoties pa gājēju ietvi, jāievēro ātrums, kas neapdraud gājēju drošību. Gājējiem, pārvietojoties pa ietvi, ir priekšroka. Savukārt CSN 202. punkts norāda – pirms brauktuves šķērsošanas velosipēda vadītājam laikus jāsamazina braukšanas ātrums un, šķērsojot brauktuvi, jāpārvietojas ar ātrumu, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu. 

Kur drīkst braukt – ar velosipēdu pārvietoties pa brauktuvi, nomali vai ietvi drīkst personas, kuras sasniegušas 12 gadu vecumu. Velosipēdisti, kuri jaunāki par 12 gadiem, drīkst pārvietoties pa brauktuvi, nomali vai ietvi tikai pilngadīgo uzraudzībā. Velosipēda vadītājam pa ceļu atļauts braukt vienā rindā, esot pēc iespējas tuvāk brauktuves labajai malai. Netraucējot gājējus, atļauts braukt pa ceļa nomali vai ietvi.

Braukšanas kultūra – jāņem vērā arī citi satiksmes dalībnieki. Tā kā automašīnu, velosipēdu un kājāmgājēju pārvietošanās ātrums ir atšķirīgs, jābūt ļoti uzmanīgiem. Šķērsojot brauktuvi, jāpārliecinās, ka ceļš ir brīvs un pārējie satiksmes dalībnieki velobraucēju ir pamanījuši. Pārvietojoties pa ietvi, jāņem vērā gājēju satiksme un pārvietošanās ātrums. Lai izvairītos no negadījumiem un lai velobraucējs būtu gājējam paredzamāks, velobraucējam ieteicams neveikt straujus manevrus un asu virziena maiņu. Cienīsim sevi un citus satiksmes dalībniekus! 

Aizliegts –velosipēdistiem aizliegts pārvietoties, neturoties pie stūres, vest pasažieri, ja velosipēds nav speciāli tam aprīkots, un braukt, turoties pie cita transportlīdzekļa. 

Lai veicinātu velo satiksmes efektivitāti, Valmieras pilsētas pašvaldība turpina attīstīt velo infrastruktūru pilsētā. Esošo veloceliņu kopējais garums Valmierā ir 18,9 km, no kuriem 3 km tiks pabeigti šogad. Papildus plānots izbūvēt veloceliņus vēl 13 km garumā. Arī velo novietņu skaitu pilsētā paredzēts palielināt.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)