Banner 980x90

Valmierietis pašmācībā izzina neierastas alus garšas

Valmiera24.lv
Valmiera24.lv
Edgars Plecbergs ir valmierietis, kurš pašmācības ceļā mājās brūvē ap desmit dažādiem veidiem alus, savukārt tuvākajā laikā Tautas Harmonijas Centrā (THC) plāno izveidot alus darbnīcu, kur brūvējumu varēs nogaršot ikviens, pilsētas informācijas portālam Valmiera24.lv pastāstīja alus mājdarītājs.

Pārtikas nozarē Edgars darbojas jau vairākus gadus. Skolā mācījies par pārtikas produktu tehniķi, taču vēl šaubījies, kur tālāk dosies mācīties: "Man patika  radoši darboties pa virtuvi un radīt jaunas lietas. "Uzdūros" virsū aliņam un parādījās doma - jāsāk darīt pašam savs alus. Devos mācīties uz Latvijas Lauksaimniecības Universitāti, bet sataisīju sev nevajadzīgus parādus. Skolu uz brītiņu nācās atlikt un vajadzēja sākt kaut kur strādāt. Kā es pabeidzu pirmo semestri, "Valmiermuižas alus" piedāvāja vakanci un sāku tur darboties." 

Zināšanas par alus brūvēšanu Edgars pamatā apguvis "Valmiermuižā": "Pats lēnām sāku darboties pa māju, un aliņš sanāca diezgan labs. Draugi deva lielu motivāciju, prasot, vai var no manis iegādāties alu, bet nācās atteikt, jo nebija tik liels apjoms. Vajadzēja vēl iemācīties, kā alus "aug". 

"Pagaidām man mājās ir sava darbnīciņa, kurā es kā  "trakais zinātnieks" pētu labākās metodes, kā alu taisīt, taču ceru drīz atvērt alus darbnīcu THC. Šeit darboties man piedāvāja brāļi Edgars un Ervīns. Es uzreiz piekritu, jo te neviens neteiks, kā un kāpēc tu kaut ko dari. Varu izpausties," stāsta Edgars.

"Es negrasos to likt kaut kādos rāmjos. Pārējās lielās alus darītavas strādā pēc alus tīrības likuma - drīkst izmantot tikai ūdeni, apiņus, iesalu un raugu. Es gribu savu darbnīcu taisīt vairāk kā amerikāņu vai beļģu tipa "ale". Tur tu vari aliņā likt iekšā jebko. Tas padara procesu radošāku un alus dzērājam interesantāku. Gribu taisīt tādu alus, kura garšā var apmaldīties. Man patīk pieiet aliņam ar filozofisku skatienu. Alu taisa raugs, bet es esmu kā pavārs, kas uztaisa viņam gardu ēdienu," par plāniem stāsta Edgars.

Edgaram šobrīd pats iecienītākais ir pēdējais brūvējums - auzu pārslu šokolādes piena "stout", to viņš sūtīs uz "Aldara kausu", kur mājdarītāji var iesniegt savu alu. Konkursa uzvarētājs iegūs 1000 eiro prēmiju iekārtu iepirkšanai. 

"Alū ir ļoti daudz brīvais cukurs un laktoze. Raugs nespēj saēst piena cukuru, līdz ar to garša ir diezgan interesenta," par savu pēdējo brūvējumu stāsta Edgars. 

Kā stāsta Edgars, līdz brīdim, kad viņš THC  apmeklētāju glāzēs varēs liet alu, ir nepieciešams laiks, pacietība un darbs. Pašlaik Tautas Harmonijas Centrā notiek telpu labiekārtošana un "ievesta dzīvība". Ar laiku plānots telpās izveidot publiskās mēģinājuma telpas, veidot dažādus koncertus, teātra izrādes un performances. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)