Banner 980x90

Pieci iemesli, kāpēc pirkt lietotu auto ir izdevīgāk

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Jauna auto iegāde prasa lielus un regulārus ienākumus, taču bieži vien vajadzība pēc automašīnas nevar gaidīt, un daudzi no mums sliecas par labu lietotas automašīnas iegādei. Tomēr, kā rāda daudzu autovadītāju pieredze, lietoti auto nebūt nav tā sliktākā izvēle.

Ik gadu tirgu papildina arvien jauni automobiļi, cilvēki maina automašīnas, bet vecie auto nonāk jaunās rokās. Tā ir tik ierasta prakse, ka, izvēloties, kur nopirkt lietotu auto, mums paveras plaša izvēle ar arvien jaunākiem un modernākiem automobiļiem par izdevīgām cenām.

Lietotas automašīnas ir lētākas
Kā primārais un acīmredzamākais iemesls, kāpēc izvēlēties lietotu auto, – tie ir lētāki. Dažreiz pat vienu gadu lietots auto maksā jau izteikti mazāk, tādējādi varam ietaupīt ļoti lielas summas. Kā rāda vairāki tirgus piemēri, dārgajiem auto modeļiem gada laikā vērtība var samazināties par līdz pat 10 000 eiro, kas ir ļoti būtiska atšķirība.

Automašīnas cenu noteicošie faktori 
Lietotas automašīnas cenu nosaka vairāki faktori, tostarp automašīnas zīmols, izlaiduma gads un nobrauktie kilometri, tādējādi varam izvēlēties savam budžetam un iespējām atbilstošu automašīnu. Nobraukums ir ļoti svarīgs rādītājs - jo vairāk kilometru tā ir mērojusi, jo izteikti mazāka būs automašīnas vērtība. 

Tāpat arī katram automašīnas modelim ir svarīga reputācija, piemēram, ir automašīnas modeļi, kuru sākotnējā cena ir augsta, bet, ja šis auto tuvāko gadu laikā pierāda sevi kā modelis, kas bieži salūst un niķojas, tad tā vērtība strauji krīt. Mūsdienās arvien aktuālāki kļūst arī tādi rādītāji kā degvielas patēriņš, garantijas laiks un remontu vēsture, kas būtiski ietekmē automašīnas vērtību un var radīt bažas par automašīnas drošību.

Tomēr, ja, ņemot vērā visus iepriekšminētos faktorus, cena šķiet pārāk zema un aizdomīga, tad vēlams būt uzmanīgiem, it īpaši, ja plānota auto pirkšana no privātpersonas, jo aiz skaistas ārienes var slēpties dažādi defekti. Lai no tā izvairītos, automašīnu vēlams iegādāties no oficiāliem tirgotājiem ar labu reputāciju. Ārēji vizuālus defektus varam pamanīt uzreiz, un tie acīmredzami rada cenas samazināšanos, taču mašīna var slēpt arī dziļākus defektus, ko atklājam tikai vēlāk.

Zemākas uzturēšanas izmaksas 
Lietoti auto ir ne tikai lētāki cenas ziņā, bet arī to uzturēšana, remonts un rezerves daļas bieži vien izmaksā daudz mazāk. Šis izmaksas ietekmē:
• automobiļa izlaišanas gads (jo vecāks modelis, jo mazāk elektronikas, kuras nomaiņa ir īpaši dārga);
• automobiļa izplatība tirgū (jo biežāk sastopams modelis, jo lētākas rezerves daļas);
• nobraukums – jo mazāks automašīnas nobraukums, jo mazāks nolietojums.

Šie ir trīs galvenie faktori, kas veicina zemas uzturēšanas izmaksas, bet ikdienā šos izdevumus atvieglo arī virkne citu priekšsrocību, piemēram, lētāka apdrošināšana, izdevīgāki papildinājumi un vienkāršotāka uzbūve. Lietotu auto iegāde daudzos rada bažas par to, ka viņus var apkrāpt, pārdodot bojātas automašīnas, kas jau pēc pāris nedēļām prasīs lielus ieguldījumus, taču, ja izvēlamies automašīnu pie droša un pārbaudīta tirgotāja, tad patiesībā automašīnas uzturēšana un remonta izdevumi var tieši pretēji – sarukt.

Lietots auto – pārbaudīts auto
Vēl ļoti būtiska lietotas automašīnas priekšrocība ir autovadītāju pieredze. Ja izvēlamies jaunu – tikko iznākušu – mašīnas modeli, tad mums atliek paļauties tikai uz ražotāja atsauksmēm par to, cik drošs un labs ir izvēlētais modelis, bet, ja dodam priekšroku jau vecākai, lietotai automašīnai, tad varam apkopot vairāku cilvēku pieredzi par to, cik ērts ir šis auto, cik labi tas kalpo un cik dārgi izmaksā tā uzturēšana ikdienā. Pirms jebkuras lietotas automašīnas iegādes ir pat vēlams rūpīgi iepazīties ar lietotāju atsauksmēm, jo tas palīdzēs gan pieņemt lēmumu par automašīnas izvēli, gan arī izvērtēt tās cenas atbilstību. Tieši šī iemesla dēļ bieži vien arī lietotu automašīnu apdrošināšana ir lētāka nekā jaunām mašīnām, jo apdrošinātāji ir labi informēti par katras automašīnas riskiem un iespējamām izmaksām, kam pakārtojas arī polišu cenas. Jo labāka automašīnas reputācija, jo izdevīgāka polise.

Pieejamāks un izdevīgāks auto līzings
Gan lietoti, gan mazlietoti auto ir izteikti lētāki par jaunām automašīnām, tādējādi arī to līzings ir vieglāk pieejams un daudz izdevīgāks, piedāvājot īsākus atmaksas termiņus un zemākas procentu likmes.

Ātrāk apmaksājams līzings 
Pērkot jaunu automašīnu, tās cena ir ap 20 000 eiro, kas nozīmē gadiem ilgas saistības, lai segtu tās vērtību. Tādējādi auto iegāde līzingā parasti rada kredītsaistības līdz pat 10 gadu garumā, būtiski ierobežojot mūsu finanšu iespējas, tāpēc katra pircēja interesēs ir noslēgt aizdevuma līgumu uz iespējami mazāku termiņu, lai jau pēc dažiem gadiem atgūtu savu kredītbrīvību.

Iegādājoties lietotu auto, nepieciešams daudz mazāks kredīts auto iegādei, tādējādi automašīnas vērtību iespējams apmaksāt jau dažu gadu laikā, kas ir būtiska priekšrocība ne tikai tiem, kas vēlas pēc iespējas ātrāk atbrīvoties no kredītiem, bet arī svarīgs faktors tiem, kas dzīvē nestāv uz vietas. Automašīna, kas atbilst mūsu vajadzībām šodien, var nebūt vairs aktuāla pēc pāris gadiem, piemēram, varam iegādāties sedanu, bet vēlāk var rasties vajadzība pēc ietilpīgāka ģimenes auto vai mikroautobusa. Ja pēc pāris gadiem mūsu vajadzības mainās, bet līzings joprojām ir aktīvs, tad automašīnas nomaiņa ir daudz sarežģītāka. 

Zemākas izmaksas nozīmē mazākas līzinga saistības 
Auto kredīts uz īsaku termiņu nozīmē arī zemākas izmaksas, jo šādiem aizdevumiem ir izteikti zemāka procentu likme. Jo ilgākā termiņā sadalām ikmēneša maksājumus, jo augstāka procentu likme tiek piemērota. Tādējādi, ja noslēdzam līgumu tikai uz dažiem gadiem, varam ietaupīt būtiskas naudas summas.

Tātad piecas galvenās priekšrocības, kāpēc izvēlēties lietotu auto:
1. izteikti zemāka cena;
2. lētāka uzturēšana un remonts;
3. pārbaudīti modeļi ar reālām autovadītāju atsauksmēm;
4. vieglāk pieejams un izdevīgāks līzings;
5. lētāka apdrošināšana.

Ja joprojām šaubāties par to, vai iegādāties lietotu vai jaunu auto, noteikti vēlreiz izsveriet visus augstākminētos faktorus, jo tie noteikti palīdzēs pieņemt vislabāko lēmumu. Protams, arī jaunām automašīnām ir virkne priekšrocību, bet, ja vēlaties ietaupīt, noformēt izdevīgu līzingu un lieki netērēt līdzekļus, tad lietota automašīna būs lielisks risinājums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)