Banner 980x90

Nākamās nedēļas nogalē notiks Gaujas Nacionālā parka ceļotāju dienas

Rīga, 5.sept., LETA. Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) sadarbībā ar vietējām pašvaldībām un uzņēmumiem 14.septembrī un 15.septembrī organizē Gaujas Nacionālā parka (GNP) ceļotāju dienas, aģentūru LETA informēja DAP sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna.

Šogad GNP ceļotāju dienu piedāvājumā ir pārgājieni, piedzīvojumu spēles, velobrauciens, plosta brauciens, degustācijas un dažādas citas aktivitātes dabā.

"Ceļotāju dienu plašais pasākumu klāsts apliecina, ka nacionālais parks demonstrē ne tikai dabas vērtības vien, bet arī plašu kultūrvēsturisko mantojumu, cilvēka un dabas kopdarbību un sabiedrības ieguvumus," pauda DAP Vidzemes reģionālās administrācijas vadītājs Rolands Auziņš.

GNP ceļotāju dienas notiek 46.gadadienā, kopš izveidota šī īpaši aizsargājamā dabas teritorija.

Visplašākā pasākumu programma šogad gaidāma Amatas novadā ar saukli "Ceļo - baudi - Āraišos". 14.septembrī diena sāksies ar sirņiku degustāciju un ceļojumu seno mūzikas instrumentu pasaulē Drabešu muižas Amatu mājā. Drabešu muižas parkā būs iespēja iepazīties ar kamanu suņiem - haskijiem, samīļot un nofotografēties, kā arī par simbolisku samaksu izmēģināt kādu no kamanu suņu vasaras sporta veidiem: kanikrosu, skūteri vai vienkārši izbaudīt pastaigu kopā ar haskiju, stāstīja Rēna.

Ezerpils jaunajā apmeklētāju centrā atvērs izstādi "Gaidot patstāvīgo ekspozīciju". Tur būs laiks sarunām un kinofilmām par dabu, bet arheoloģiskajā parkā notiks Āraišu pakalnu stāstu pārgājiens un seno māla trauku apdedzināšanas demonstrējumi ugunskurā.

Izturīgākie ceļotāji Āraišu viduslaiku pilsdrupās plkst.21 varēs izdancoties ceļotāju rudens zaļumballē.

Līgatnes novadā pasākumi notiks abas dienas un interesentiem būs iespējams piedalīties piedzīvojumu orientēšanās spēlē "Alu gājējs", degustēt brūkleņu spēka dzērienu un Līgatnes vīnu, kā arī izbaudīt pārvērtības ar pārģērbšanos papīrfabrikas strādnieku dzīvoklī, teica DAP pārstāve. 

Par samazinātu maksu visu nedēļas nogali varēs apmeklēt DAP Līgatnes dabas takas un vērot Latvijas savvaļas dzīvniekus. Turklāt 14.septembrī no plkst.12 pie dabas izglītības centra "Pauguri" notiks Sēņu dienas pasākumi. Apmeklētāji varēs doties sēņu meklēšanas pārgājienā un kopīgi ar mikologu Edgaru Mūkinu veidot sēņu dienas izstādi. 

Sportiskie ceļotāji 14.septembrī varēs piedalīties vēl nebijušā velobraucienā - viss GNP vienā maršrutā. Pirmo reizi būs iespēja vienā velobraucienā izbraukt visas Gaujas krastu kalnu riteņbraukšanas takas - sākot no Valmieras līdz pat Murjāņiem, kopīgi veicot vairāk nekā 100 kilometrus uz velosipēda. 

Savukārt svētdien, 15.septembrī, pieejama bezmaksas autobusa ekskursija, kas sāksies Valmierā un ceļotājus aizvizinās uz Sietiņiezi, Veidenbauma muzeju "Kalāči", Lielo ellīti un Liepas muižu, kā arī Maizes māju, kur varēs cienāties ar siltu zupu un piedalīties pīrāgu cepšanas meistarklasē.

GNP ir lielākais un vecākais nacionālais parks Latvijā. Tam raksturīga liela bioloģiskā daudzveidība, reljefa formu dažādība, avoti, smilšakmens atsegumi, gleznainas ainavas un savdabīgi dabas un kultūrvēstures pieminekļi. GNP izveidots 1973.gadā un tas vairāk nekā 90 000 hektāru platībā aizsargā Gaujas senielejas krāšņāko posmu no Valmieras līdz Murjāņiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)