Banner 980x90

Mazsalacas novada iedzīvotāji skeptiski par administratīvi teritoriālās reformas projektu

Rīga, 20.maijs, LETA. Publiskajā apspriešanā Mazsalacas novada iedzīvotāji bija skeptiski par administratīvi teritoriālās reformas projektu, aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Gluha.

Pagājušās piektdienas vakarā Mazsalacas novada Kultūras centrā tikās pašvaldības deputāti, Saeimas deputāti Normunds Žunna (JKP) un Jānis Cielēns (JKP) un aptuveni 30 novada iedzīvotāju.

Mazsalacas novada domes priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis ("Mazsalacas novadam") iedzīvotājus iepazīstināja ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) prezentāciju par administratīvi teritoriālās reformas projektu un Agroresursu un ekonomikas institūta prezentāciju "Teritoriju pārvaldība sarukšanas apstākļos un administratīvi teritoriālās reformas Latvijā kārtējais posms".

Gluha stāsta, ka Saeimas deputāti vēlējās izzināt novada iedzīvotāju viedokli par reformas projektu un uzsvēra, ka deputāti no pašvaldībām gaida sadarbību un iesaistīšanos.

Taču iedzīvotājiem bija daudz neskaidru jautājumu par administratīvi teritoriālo reformu, apgalvoja Gluha. Pēc viņas paustā, iedzīvotāji vairākkārt vaicājuši par to, kāds viņiem būs labums pēc reformas, kā arī pauda bažas par to, cik tālu Mazsalaca atrodas no Rīgas. Piemēram, situācijā, kad nepieciešams apmeklēt kādu ārstu Rīgā.

Iedzīvotāju viedoklis par administratīvi teritoriālās reformas projektu dalījies. Kāds no mazsalaciešiem norādījis, ka reformas projektā trūkst kritēriju, cik tālu pašvaldības centram būtu jāatrodas no attālākās nomales un bažījās, ka nodokļu nauda tiks investēta tuvāk jaunā novada centram.

Savukārt kāds cits iedzīvotājs uzsvēris, ka labākais Mazsalacas novada scenārijs ir pievienošana Valmierai. Kāds iedzīvotājs rosinājis, ka Saeimas deputātiem ir jādod uzdevums VARAM divu mēnešu laikā sakārtot šo projektu, lai nebūtu tik daudz neskaidru jautājumu.

Pēc Gluhas paustā, iedzīvotāji bijuši skeptiski noskaņoti, uzsverot, ka pēc reformas nekas nemainīsies.

"Es ļoti ceru, ka nebūs tādas pašvaldības, kurās situācija pasliktināsies," teica Saeimas deputāts Žunna.

Jau ziņots, ka lai noskaidrotu Mazsalacas novada iedzīvotāju nostāju par VARAM sagatavoto administratīvi teritoriālās reformas projektu, pašvaldības dome pieņēma lēmumu organizēt publisko apspriešanu. Tās laikā notiek iedzīvotāju anketēšana un tikšanās publiskās apspriešanas sanāksmē.

Publiskā apspriešana Mazsalacas novadā turpinās līdz 2019.gada 31.maijam, kad tiks apkopoti iedzīvotāju anketās un tikšanās laikā paustie viedokļi.

VARAM izstrādātā karte paredz Mazsalacas novadu apvienot ar Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas novadiem, kuru administratīvais centrs būtu Valmiera. Prognozējamais iedzīvotāju skaits 45 327 cilvēki.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)