Banner 980x90

Latvijas Kultūras akadēmija sagatavos aktierus Valmieras Drāmas teātrim

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) šovasar uzņems jaunu Dramatiskā teātra aktieru kursu, kas tiks veidots sadarbībā ar Valmieras Drāmas teātri. Kursu vadīs režisore un LKA docente Indra Roga, kura Valmieras teātrī iestudējusi virkni nozīmīgu lielās skatuves uzvedumu, pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informēja Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un audiovizuālās mākslas katedras vadītāja skatuves mākslas nozarē Zane Kreicberga.

Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena uzsver, ka teātrim ir vajadzīga atjaunotne un jauna enerģija un to vislabāk iespējams panākt, uzņemot kolektīvā pietiekami lielu grupu jauno aktieru, kuri jau studiju procesā būtu iepazinuši Valmieras Drāmas teātri un veidojušies kā vienots aktieru ansamblis.

"Pagājuši 14 gadi, kopš LKA absolvēja pēdējais īpaši Valmieras teātrim sagatavotais aktieru kurss, no kura šobrīd teātrī strādā četri nu jau vidējās paaudzes aktieri. Valmierā paliek tie, kuriem ir "līdzīga asinsrite" un kuri novērtē iespēju strādāt pie labām lomām nobriedušā dažādu paaudžu kolektīvā. Mēs sadarbībā ar pilsētas domi esam gatavi jaunajam kursam piedāvāt ilgtspējīgu plānu un programmu, kurā viņi redzētu sevi Valmierā ne tikai kā aktieri, bet arī kā Valmieras iedzīvotāji," saka Evita Ašeradena, piebilstot, ka pēc 4 gadiem, kad jaunais kurss pabeigs studijas, dzīve Valmierā varētu būt citādāka.

Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks atzinīgi vērtē LKA un Valmieras Drāmas teātra sadarbību: "Priecājamies, ka septembrī Latvijas Kultūras akadēmijā studijas uzsāks jaunie talanti, kas tiks īpaši sagatavoti darbam Valmieras Drāmas teātrī. Jāsaka gan, ka tas nebūs tikai darbs, jo Valmierā teātris ir dzīvesveids. Arī skatītāji ir prasīgi, jo mīlestība pret teātri valmieriešiem un vidzemniekiem, šķiet, ir kā paaudzēs mantots spēcīgs gēns. Uz stabiliem pamatiem balstīts, brīvs un drosmīgs skatījums uz pastāvošo kārtību - tas ir viens no Valmieras teātra dzīves raksturlielumiem. Mēs iestudējam klasiķu darbus, kas līdz šim Latvijas teātros nav izdzīvoti, rīkojam Valmieras vasaras teātra festivālu, kurā par skatuvēm pārvēršas pagalmi, noliktavas, muiža, depo un citas vietas pilsētvidē. Pie mums kopā ar teātra izcilo saimi būs iespējams gan izzināt pasauli plašos filozofiskos jautājumos, gan ieraudzīt neparasto ikdienībā. Valmiera ir teātra pilsēta un labs pamats izaugsmei, ko novēlu pie mums piedzīvot arī jaunajiem aktieriem."

Studiju laikā topošie aktieri apgūs gan ar profesiju saistītus priekšmetus - aktiermeistarību, skatuves runu, skatuves kustību, deju un vokālu, gan iegūs plašu teorētisko bāzi mākslu vēsturē un mūsdienu kultūras teorijās. Pirmie divi mācību gadi lielākoties noritēs Rīgā, bet trešajā gadā kurss pārcelsies uz Valmieru, un mācību process tiks organizēts ciešā sadarbībā ar teātri. Plānota arī vairāku ārzemju viespasniedzēju piesaiste un dalība starptautiskos projektos. Savukārt 2018.gada vasarā LKA uzņems nākamo Dramatiskā teātra aktieru kursu sadarbībā ar Jauno Rīgas teātri, kuru vadīs JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Dokumentu pieņemšana studijām LKA notiks no 3. līdz 8.jūlijam, bet iestājeksāmeni četrās kārtās - no 10. līdz 13. jūlijam. Interesenti aicināti uz LKA informācijas dienu 18.martā plkst.12.00 un Mūzu akadēmijas atvērtajām nodarbībām - 22. aprīlī.

Vairāk informācijas www.lka.edu.lv.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)