Banner 980x90

Ko vajadzētu zināt par elektroenerģijas patēriņu sadzīves ierīcēm

Arvien vairāk tiek runāts par elektroenerģijas taupīšanu – tas ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā padarīt mazākus mājsaimniecības uzturēšanas izdevumus. 

Varianti, kā samazināt elektrības rēķinu, ir vairāki, piemēram, izmantot LED apgaismojumu un rūpīgi izvēlēties elektroenerģijas piegādātāju. Ir skaidrs, ka ar elektroenerģijas patēriņu tieša saistība ir dažādām sadzīves ierīcēm, ko izmantojam ikdienā. Tādēļ svarīgi arī zināt, kam pievērst uzmanību, iegādājoties jaunu sadzīves tehniku, un kā to energoefektīvi izmantot. 

Eneregoefektivitātes klase
Lai iegādātā sadzīves tehnika būtu ne vien energoefektīva, bet arī kvalitatīva, svarīgi pievērst uzmanību tās energoefektivitātes klasei. Tās tiek apzīmētas ar burtiem no A līdz G, kur A ir augstākā un G – attiecīgi – zemākā energoefektivitātes klase. Tātad – lai būtu pārliecība, ka iegādātā ierīce būs ekonomisks risinājums, priekšroka jādod A vai klases ierīcēm. 

Sastopami arī apzīmējumi A++ un A+++, kas liecina, ka ierīce ir vēl pakāpi augstāk. Praktiski tas nozīmē, ka, piemēram, A+++ klases ledusskapis var būt pat līdz 60% energoefektīvāks nekā A klases ledusskapis, savukārt veļas mašīnas, kam piešķirta A+++ klase, energoefektivitāte par apmēram 30% pārsniegs A klases ierīces rādītājus. 

Energoefektivitātes marķējums norāda arī to, cik daudz elektroenerģijas konkrētā ierīce orientējoši patērē gada laikā. Jāpiebilst, šie rādījumi tiek aprēķināti, pieņemot, ka ierīce tiks darbināta pārdomāti, saskaņā ar lietošanas instrukciju un ražotāja ieteikumiem. 

Vajadzībām atbilstoša ierīce
Svarīgi arī izvēlēties savām vajadzībām un dzīvesveidam piemērotu ierīci. Te svarīgas ne tikai aktuālās funkcijas, bet arī ierīces tehniskie parametri un ietilpība. Piemēram, ledusskapi un veļas mašīnu jāizvēlas, ņemot vērā mājsaimniecībā dzīvojošo skaitu un paradumus. Liels, jaudīgs ledusskapis, kas regulāri būs pustukšs, patērēs vairāk elektroenerģijas nekā nepieciešams. Tas pats attiecas arī uz veļas mašīnu. 

Ledusskapja energoefektīva izmantošana
Ledusskapja energoefektivitāte atkarīga ne tikai no tā klases un ietilpības, bet arī no tajā uzstādītās  temperatūras. Piemērotākā temperatūra ir +5° C, savukārt saldētavā – aptuveni -18° C. Svarīgi arī ledusskapi nenovietot tuvumā plītij un dažādām sildierīcēm. Nav ieteicams uz ledusskapja novietot mikroviļņu krāsnis, tosterus un citas tāda veida ierīces. 

Veļas mašīnas energoefektīva izmantošana
Viens no faktoriem, kas ietekmē elektroenerģijas patēriņu veļas mašīnas darbināšanas laikā, ir izvēlētais mazgāšanas režīms. Jo lielākā ūdens temperatūrā drēbes tiks mazgātas, jo lielāks būs elektroenerģijas patēriņš. Tas saistīts ar to, ka liela daļa elektroenerģijas tiek patērēta tieši ūdens uzsildīšanas laikā. Šī iemesla dēļ vajadzētu rūpīgi izvēlēties nepieciešamo ūdens temperatūru. 

Lai veļas mašīnas izmantošana būtu pēc iespējas energoefektīva, svarīgi ņemt vērā ierīces instrukciju un ražotāja ieteikumus. 

Snaudas režīms
Domājot par sadzīves ierīču energoefektīvu izmantošanu, jāpatur prātā, ka elektroenerģija tiek patērēta arī tad, ja ierīce atrodas snaudas režīmā. Ja ir mērķis samazināt elektroenerģijas patēriņu, ierīci, kad tā netiek izmantota, ieteicams izslēgt vispār. Dodoties prom uz ilgāku laiku, piemēram, ceļojumā, ierīces vajadzētu atvienot no strāvas padeves. 

Ierīču lietošanas paradumi 
Tāpat jādomā arī par ierīču lietošanas paradumiem un to maiņu. Piemēram, bieži vien mājokļos darbojas vairākas ierīces vienlaicīgi – radio, televizors un vēl dators, lai gan īsti vajadzības pēc tā nemaz nav. Taču šāda attieksme visai būtiski palielina elektrības rēķinu – var nākties samaksāt pat līdz 30% vairāk nekā tad, ja ierīces tiek lietotas pārdomāti. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)