Banner 980x90

Kā pareizi rīkoties, ja gadījies notriekt dzīvnieku?

Rudens un ziemas sezonas tumšais laiks lielāko daļu autovadītāju dara patiesi bažīgus. Agrā tumsas iestāšanās nāk komplektā ar veselu kaudzi dažādu risku. Neskaitot papildu drošības aspektus, kas jāņem vērā sakarā ar tā sauktajiem neredzamajiem gājējiem, šoferīšiem jāuzmanās arī no tumsā klejojošiem mājdzīvniekiem un pat noklīdušiem meža zvēriem. 

Vai esi informēts par to, kā pareizi rīkoties gadījumā, ja esi notriecis dzīvnieku? Ja neesi drošs par savas atbildes pareizību, Octas.lv iesaka ņemt vērā tālāk minētos norādījumus.

Bez policijas iesaistīšanas neiztikt
Konkrētā situācija var šķist satraucoša gan pieredzējušam šoferītim, gan autovadītājam iesācējam, tāpēc galvenais ir saglabāt mieru un rīkoties pēc normatīvajos aktos noteiktajiem principiem. 

Notriecot dzīvnieku, autovadītāji nereti ir neizpratnē par to, vai viņu pienākums būtu par to ziņot policijai. Jā – policijai par konkrēto atgadījumu ir jāziņo obligāti neatkarīgi no tā, vai šis zvērs ir iekļaujams mājdzīvnieku vai savvaļas dzīvnieku kategorijā.

Atrodoties apjukuma brīdī, autovadītāji par notriektu dzīvnieku mēdz ziņot arī pa vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru – 112. Arī šāda rīcība ir uzskatāma par atbilstīgu likumam, jo operatora pienākums ir par šo gadījumu nodot ziņas arī Valsts policijas pārstāvjiem.

Nekādā gadījumā nepamet notikuma vietu
Pats būtiskākais punkts, pēc iekļūšanas šāda veida negadījumā, ir saprast, ka notikuma vietu bez ziņošanas atbildīgajām instancēm pamest ir aizliegts. Šāda autovadītāja rīcība tiks uzskatīta par pārkāpumu un var tikt sodīta arī ar autovadītāja tiesību atņemšanu uz laiku no trim mēnešiem līdz pat diviem gadiem. 

Ņem vērā, ka arī gadījumā, ja dzīvnieka notriekšana nav rezultējusies ar automašīnai nodarītiem bojājumiem vai citiem cietušajiem, pamest negadījuma vietu bez ziņošanas atbildīgajām instancēm ir aizliegts. 

Notriektais zvērs jāatstāj negadījuma vietā
Nereti policijas rezdeslokā nonāk gadījumi, kad autovadītāji ir izvēlējušies notriekto dzīvnieku ielikt sava automobiļa bagāžas nodalījumā, lai no tā atbrīvotos kādā nomaļākā vietiņā. Arī šāda autovadītāja rīcība ir uzskatāma par nepareizu un var tikt sodīta. Šis noteikums it īpaši attiecas tieši uz dzīvniekiem, kas definējami kā medījums. 

Notriektā meža dzīvnieka savākšana var rezultēties ar diezgan nepatīkamu sodu par nelikumīgas ieguves īstenošanu. Protams, izbīlis un apjukums dara savu, taču, ja arī šāda šoferīša rīcība ir notikusi bez nelikumīga un iepriekšēja nolūka, likumsargu acīs tā ir un paliek sodāma.

Zvēra novākšana no ceļa nav šoferīša atbildība
Runājot par notriektā zvēra novākšanu no ceļa un tā utilizēšanu, jāmin, ka tā nav šoferīša atbildība. Šī joma mūsu valsts teritorijā manāmi pieklibo, tāpēc itin bieži nākas saskarties ar situācijām, kurās notriektais zvērs paliek guļot uz ceļa vairākas stundas pēc negadījuma fiksēšanas, līdz ierodas atbildīgie dienesti. 

Kas segs konkrētā negadījuma izmaksas?
Ar pieprasījumu par sadursmes rezultātā automašīnai nodarīto bojājumu segšanu autovadītājam ir jāveršas pie sava KASKO apdrošinātāja. Autovadītāja galvenais uzdevums ir rīkoties atbilstoši likumā minētajām normām, proti, ziņot par konkrēto sadursmi un notriektu zvēru policijas pārstāvjiem. 

Ņem vērā, ka zaudējumu segšanas atlīdzības pieprasījumu apdrošinātājam vēlams iesniegt tūliņ pēc negadījuma. Ja kādu apstākļu dēļ tas nav iespējams, ievēro, ka šis pieprasījums obligāti jāiesniedz ne vēlāk kā trīs darba dienu laikā. Kas ir KASKO polise un kādus zaudējumus tā sedz? Lasi šeit!

Iestājoties gada tumšajam periodam, drošas braukšanas eksperti iesaka neaizmirst arī par savas obligātās auto apdrošināšanas polises atjaunošanu. Esi vieds satiksmes dalībnieks – pārbaudi OCTA un esi pārliecināts par savu drošību uz ceļa!

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)