Banner 980x90

Kā iepirkties sezonāli un ietaupīt naudu?

Iemesli ietaupīt naudu mēdz būt dažādi, piemēram, jāīsteno kāda lielāka iecere vai jāsedz neplānoti izdevumi. Lai arī kāds būtu iemesls, svarīgi atrast labāko veidu, kā to izdarīt. 

Viena no izdevumu kategorijām, kur ietaupīt ir visvienkāršāk, ir pārtika. Pirmkārt, jau plānojot maltītes un vairāk gatavojot mājās. Arī sezonas produktu iegāde un izmantošana var palīdzēt samazināt tēriņus par pārtiku. Ko nozīmē sezonāla ēšana un kā tā var palīdzēt ietaupīt? Par to turpinājumā.

Ko nozīmē ēst sezonāli?
Sezonāla ēšana nozīmē, ka uzturā tiek izmantoti tie pārtikas produkti, kas tikko ir novākti – tātad konkrētai sezonai raksturīgus produktus. Te jāpiebilst – ir atšķirība starp sezonālu un lokālu produktu izvēli. 

Lokāla ēšana nozīmē, ka Tu izvēlies vietējos produktus – tos, kuri auguši konkrētā valstī. Tātad produkti nav ceļojuši tūkstošiem kilometru, lai nokļūtu uz Tava galda. Izvēlēties vietējos produktus ir daļa no sezonālās ēšanas, taču tajā ir atšķirība. Ja Tu izvēlētos ēst tikai vietējos produktus, tad no ēdienkartes būtu jāizslēdz citrusaugļi un daudzas citas lietas, kas Latvijā nemaz neaug. 

Kādi ir ieguvumi, ēdot sezonāli?
Pirmkārt, sezonāla ēšana palīdz ietaupīt. Sezonas augļi un dārzeņi vienmēr maksā mazāk, nekā tie, kurus var iegādāties ārpus tiem raksturīgās sezonas. Otrkārt, sezonas produkti garšo labāk. Būtiski arī, ka tie mazāk laika ir pavadījuši transporta līdzekļos un  noliktavās – arī šis aspekts ietekmē produkta kvalitāti. 

Kā var zināt, ka produkts ir sezonāls?
Lai iepirktos sezonāli un vienmēr izdarītu labākās izvēles, var vadīties pēc sezonas augļu un dārzeņu kalendāra. Informāciju par to iespējams uzzināt dažādos resursos tiešsaistē. Taču šeit daži piemēri, kas palīdzēs veiksmīgāk plānot ēdienkarti:
• āboli – no jūlija līdz oktobrim;
• kazenes – no septembra līdz oktobrim;
• selerija – no jūnija līdz oktobrim;
• ķirši – no jūlija līdz augustam;
• gurķi – no aprīļa līdz septembrim;
• zirņi – no jūnija līdz septembrim;
• plūmes – no augusta līdz septembrim;
• rabarberi – no maija līdz jūlijam;
• spināti – no maija līdz oktobrim;
• zemenes – no jūnija līdz augustam.

Katram dārzenim un auglim ir sava sezona – noteikts laika posms, kad tas ir garšīgākais un pilnvērtīgākais. Starp citu, labs risinājums, kā iecienītākos augļus un dārzeņus baudīt arī ārpus sezonas, ir tos sasaldēt – īpaši aktuāli tas var būt ziemas sezonā, kad svaigu produktu izvēle ir ierobežota. Tātad pavasarī, vasarā un rudenī, kad izvēles iespēju ir vairāk, vērts padomāt arī par krājumu veidošanu ziemai. Plānojot ēdienkarti ziemā, noteikti jādod priekšroka sakņaugiem. 

Vai ēdot sezonāli, var ietaupīt pietiekami?
Ja sezonāla ēšana tiek īstenota ar mērķi ietaupīt naudu, aktuāls jautājums varētu būt – vai ar to ir pietiekami, lai sakrātu nepieciešamo naudas summu? Viennozīmīgas atbildes uz šo jautājumu nav, jo tas atkarīgs no tā, kāds ir mērķis un kāda naudas summa vajadzīga tā īstenošanai. 

Lai sasniegtu labāku rezultātu, ieteicams, ne vien pirkt sezonai raksturīgus produktus, bet arī rūpīgi plānot maltītes, kā arī uz veikalu doties ar iepirkumu sarakstu, lai izvairītos no spontāniem pirkumiem. 

Savukārt, ja plāni ir steidzami, taču tam nepieciešamās naudas summas Tavā rīcībā nav, noderīgs var būt patēriņa kredīts privātpersonām – iespēja aizņemties bez laikietilpīgu formalitāšu kārtošanas, aizdevuma atmaksu veicot sev vēlamajā laikā. Pirms kredīta noformēšanas gan vienmēr jāizvērtē sava maksātspēja. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)