Banner 980x90

Drošākā autokrēsliņa izvēle. Kas jāzina?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Papildus ratiņiem, arī autokrēsliņš ir viena no pirmajām lietām, kuru sagādājam, gaidot ģimenes pieaugumu. Ar ko sākt? Atšķirībā no daudziem citiem priekšmetiem, piederumiem, ierīcēm un apģērbiem, kuru izvēlē primārā ir vecāku gaume un vajadzības, izvēloties autokrēslu, ir jāpievērš uzmanība, vai tas mazulim ir pietiekami drošs. Protams, šis nav vienīgais kritērijs, par kuru būtu vērts padomāt. 

Latvijas Ceļu satiksmes noteikumi
Tie nosaka, ka automašīnā bērnu atļauts pārvadāt tikai viņa svaram un vecumam piemērotā autokrēsliņā vai sēdeklī, kuri uzstādīti, ņemot vērā ražotāja norādījumus. Uzmanība jāpievērš arī tam, lai mazulis būtu pareizi piesprādzēts. Šādi nosacījumi attiecas uz bērniem, kuru augums nepārsniedz 150 cm. Noteikumu pārkāpšanas gadījumā pienākas sods. Vērā jāņem arī tas, ka mazuļus līdz 15 mēnešu vecumam jāpārvadā krēsliņā, kas novietots mašīnā ar skatu pretēji braukšanas virzienam. 

Bērnu autokrēsliņu kategorijas
Meklējot krēsliņu veikalos vai internetā, ir noderīgi zināt, kādai grupai konkrētais modelis pieder. Grupas parasti tiek iedalītas, ņemot vērā bērna svaru. Taču papildus svaram autokrēsliņi iedalās arī atsevišķās vecuma grupās. Tāpēc, ja tu zini abus šos savas atvases parametrus, iegādāties krēsliņu būs ļoti viegli. Autokrēsliņi lielākoties iedalās šādi:
• Grupa 0: 0–10 kg (apm. no dzimšanas brīža līdz  6–9 mēnešiem);
• Grupa 0+: 0–13 kg (apm. no dzimšanas brīža līdz 12–15 mēnešiem);
• Grupa 1: 9–18 kg (apm. no 9 mēnešiem līdz 4 gadiem);
• Grupa 2: 15–25 kg (apm. no 4 līdz 6 gadiem);
• Grupa 3: 22–36 kg (apm. no 6 līdz 11 gadiem).

Šīs vecuma un svara grupas krēsliņiem var nedaudz atšķirties un pārklāties, piemēram, gadījumā, kad modelis pieder pie grupas 1/2/3, jo piemērots bērniem no 9 līdz pat 36 kg. 

Autokrēsliņi ar skatu uz auto aizmuguri
Kā jau iepriekš minējām, Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka mazuļi līdz 15 mēnešu vecumam ir jāpārvadā krēsliņos, kas vērsti ar skatu pretēji braukšanas virzienam. To izskaidro fakts, ka šajā laikā bērniņa kakls vēl nav pietiekami spēcīgs, lai izturētu triecienu, kāds rastos, ja notiktu sadursme vai auto strauji bremzētu. 

Vairāki no šādiem autokrēsliņiem, kas piemēroti jaundzimušajiem, ir veidoti kā daļa no komplekta kopā ar bērnu ratiņiem, proti, izņemot krēsliņu no auto, to var viegli piestiprināt ratu rāmim. Lai arī šī var šķist kā ļoti parocīga alternatīva, eksperti iesaka izvēlēties atsevišķus ratiņus un autokrēsliņu, kas paredzēts tieši bērna pārvadāšanai. 

Autokrēsliņi ar skatu uz priekšu
Kad tavs mazulis būs paaudzies, viņam būs nepieciešams svaram un vecumam atbilstošs autokrēsliņš ar skatu uz priekšu. Drošākā izvēle parasti ir 1. grupas modeļi, kuri piemēroti bērniem līdz četru gadu vecumam (apm. līdz 18 kg). Prātīgāk iegādāties tādu krēsliņu, kura izmēru var pielāgot, jo, kā zināms, mazuļi aug ļoti ātri, taču jebkurā vecumā ir svarīgi nodrošināt nepieciešamo aizsardzību galvai un ķermenim. 

Kombinētie autokrēsliņi
Kā jau iepriekš aprakstījām, ir pieejami arī modeļi, kurus viegli var pielāgot dažādām svara un vecuma grupām. No vienas puses, šis ir ilgtermiņa ieguldījums, jo, piemēram, viens modelis var kalpot pat vairākus gadus. Tāpat ir pieejami autokrēsliņi, kurus iespējams pielāgot gan ar skatu uz aizmuguri, gan uz priekšu. No otras puses, izvēloties šādu modeli, ir jābūt uzmanīgiem ar drošības noteikumu ievērošanu, lai krēsliņš nebūtu pārāk liels tikko dzimušam bērniņam. 

Lai izvēlētos labāko un drošāko autokrēsliņu savam bērnam, ir vērts ielūkoties interneta veikala 220.lv piedāvājumā, kā arī palasīt citu vecāku atsauksmes par to, kuri modeļi ir piemērotāki dažādiem vecumposmiem. Nav ieteicams izvēlēties lētāko variantu, jo krēsliņam jārūpējas par tava mazuļa drošību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)