Banner 980x90

Aprīlī noritēs Valmieras Mākslas dienas

Valmiera, 14.marts, LETA. No 3.aprīļa līdz 3.maijam Valmierā notiks Mākslas dienas, kuras būs veltītas dzimšanas tēmai, aģentūru LETA informēja Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāve Zane Bulemeistare.

6.aprīlī plkst.21 pie Valmieras Kultūras centra notiks Mākslas dienu atklāšanas pasākums, uzstājoties mūsdienu deju grupām Lindas Mīļās vadībā.

Savukārt noslēgums gaidāms 28.aprīlī, plkst.13 virs ziedu uzraksta "Valmiera" atklājot mākslinieku Alekseja Naumova, Aivara Vilipsōna, Vijas Zariņas un Kaspara Zariņa apgleznotus soliņus, bet plkst.19 Purva ielā 12A norisināsies "Vidzeme Fashion Show".

Mākslas dienu laikā notiks vairāku izstāžu atklāšanas, grāmatu atvēršanas, izrādes, koncerti, biznesa forums, kā arī būs vērojama filmu programma, bet valmieriešus un pilsētas viesus priecēs gaismas objekti.

Jau tradicionāli Valmiera kļūs par vairākiem mākslinieku apgleznotiem soliņiem krāšņāka, savukārt modes svētkus svinēt aicinās "Vidzeme Fashion Show". Taps nebijis fotostāsts, fotogrāfam Raivo Sarelainenam sadarbojoties ar Vidzemes slimnīcas vecmātēm.

Šogad par Mākslas dienu simbolu izvēlēts protejas zieds, kam raksturīga neparastu formu dažādība un spēja mainīt veidolu. Šādas "īpašības" atklāt aicinās arī Vijas un Kaspara Zariņu darbu izstāde "Paralēli" Valmieras muzejā, kā arī Aivara Vilipsōna darbu izstāde "Ārprātija piedzīvojumi" Valmieras Drāmas teātrī. Fotogrāfiju sēriju "Patiesībā" mākslas "Galerijā Laipa" piedāvās Toms Harjo, "kim?" Laikmetīgās mākslas centra "Open kim? Call 2018" ieguvējs. Savukārt Valmieras Mākslas vidusskolas audzēkņi pievērsīsies simtgades tēmai un Valmieras vēsturei izstādē "Burts.Vārds.Dzimšana", bet skolas vecuma jaunieši, Valmieras Jaunatnes centrā "Vinda" veidojot vides objektus, pētīs Latvijas dabu. Koncertzālē "Valmiera" būs iespēja uzzināt interesantus stāstus par astoņiem vecpuišiem, Vecpuišu parka dibinātājiem. Valmieras Tūrisma informācijas centrā būs iespējams apskatīt Valmieras cietuma ieslodzīto veidotu darbu izstādi.

Dažādus skatījumus par dzimšanu interesenti aicināti iepazīt, apmeklējot izrādes. Par bērnu iekļaušanos sabiedrībā, par viņu spēju pieņemt šīs pasaules noteikumus, cenšoties saglabāt savu būtību, unikalitāti, stāstīs režisora Jāņa Znotiņa izrāde "Karnevāls un kartupeļu salāti" Valmieras integrētajā bibliotēkā. Valmiermuižas klētī skatītāji kļūs par ciemiņiem Taņas dzimšanas dienā - Ģertrūdes ielas teātra izrāde par stāstiem, ko sākam atminēties saimes kopā būšanas reizēs. Savukārt izglītības un kultūras iestāžu skolēnu teātru izrāžu parāde notiks Valmieras Drāmas teātrī un Valmieras Viestura vidusskolā – jau 11.reizi aicinās Starptautiskais bērnu un jauniešu teātru festivāls "..un es iešu un iešu!".

Iedomu un realitātes mudžeklis tiks šķetināts režisora Aika Karapetjana mākslas filmā "Pirmdzimtais" kinoteātrī "Gaisma", bet dokumentālā kino vērojumus par pieciem Latvijā dzimušiem bērniem filmā "Turpinājums" piedāvās režisors Ivars Seleckis.

Neparastu noskaņu pilsētā radīs vairāki gaismas objekti. Iestājoties krēslai, ikviens interesents pie Valmieras Kultūras centra varēs ieraudzīt, kā viņa sirdspuksti izskatās mūzikā un žilbinošā mozaīkā, visiem kopā veidojot Valmieras sirdspukstus. Valmieras muzeja teritorijā izvietoto mobilo tālruņu ekrāni izspīdinās īpašu vēstījumu vides objektā "Message" – komponista un marimbas virtuoza Riharda Zaļupes muzikālu sveicienu, kas savīsies ar mākslinieces Agneses Melbārdes radīto gaismas stāstu. Aicinot paskatīties uz notiekošo ar citām acīm un padomāt par laiku, Valmieras muzeja iekšpagalmā robežvirsmu starp divām caurspīdīgām pasaulēm - seno un mūsdienu - veidos gaismas staru kūļi vides instalācijā "Refrakcija". Gaismai pārejot no vienas vides citā, var novērot priekšmetu, formu, novietojuma un izmēru izmaiņas.

Mākslas dienu laikā Valmierā norisināsies arī Vēsmas Lēvaldes priekšlasījums "Hamleta vārdi. Klasika un teksts Oļģera Krodera interpretācijā" un Noras Ikstenas grāmatas "Ārprātija piedzīvojumi" atvēršana.

Mūzikas "ziedu" Valmieras Kultūras centrā veidos latviešu gleznotāja Jaņa Rozentāla un somu dziedātājas Ellijas Forseles mīlasstāsts, kā arī Latvijas un Rietumeiropas garīgās mūzikas koncerts "Dvēseles mūzika" Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcā.

Jau otro gadu Mākslas dienu laikā Valmierā norisināsies biznesa forums "Māksla būt uzņēmējam", piedāvājot dalībniekiem gan praktisku informāciju, gan pieredzes stāstus, šogad pievēršoties radošajām industrijām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)