Banner 980x90

Ziemas riepas – tava drošība uz ceļa ziemas laikā

Latvijas likumdošanā noteikts – no 1.decembra līdz 1. martam visiem auto, kuru pilna masa nepārsniedz 3.5 tonnas, jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām. Daudzi autovadītāji mēdz ignorēt šos noteikumus, neapzinoties, ka ziemas riepas ir viņu drošība uz ceļa ziemas laikā. 

Kādēļ nepieciešamas ziemas riepas?
Lielākā daļa autovadītāju zina, ka sniegs un apledojums var krasi ietekmēt drošību uz ceļa. Auto vadīšana un manevru veikšana ir daudz sarežģītāka, ja auto nav aprīkots ar ziemas riepām, jo citām riepām ziemas apstākļos ir stipri mazāka saķere.    

Tomēr ne tikai ziemas apstākļi var mazināt tavu drošību uz ceļa – pat mitri ceļi var krasi ietekmēt riepu veiktspēju, radot paaugstinātu avārijas risku. Par laimi, riepu ražotāji ir izstrādājuši daudz un dažādus ziemas riepu modeļus, kas īpaši paredzēti ziemas apstākļiem, tādējādi katrs var piemeklēt savam auto piemērotākās riepas.

Ziemas riepu tehnoloģija
Viens no svarīgākajiem faktoriem, kas ietekmē riepas veiktspēju, ir gaisa temperatūra. Kad temperatūra pazeminās zem 7 °C, vasaras un universālo (vissezonas) riepu protektora savienojums kļūst cietāks, tādējādi riepām ir mazāka saķere ar ceļa virsmu. Ziemas riepām ir vairāk dabīgās gumijas un progresīvo silīcija savienojumu, tādējādi sacietēšanas efekts mazinās, nodrošinot papildu saķeri, īsāku apstāšanās ceļu aukstos, mitros apstākļos.

Ziemas riepu pārbaude
Lai tu varētu būt drošs, ka riepas patiesi ir tava drošība uz ceļa ziemas laikā, protams, jāveic regulāra riepu pārbaude. Atceries – regulāra riepu pārbaude jāveic visu gadu, taču ziemā riepām vajadzētu pievērst īpašu uzmanību. Latvijā noteikts, ka minimālais protektora dziļums vieglajiem auto drīkst būt 4 mm. Tāpat nedrīkst aizmirst pārbaudīt riepu spiedienu – tas jādara vismaz reizi mēnesī vai pirms ikviena gara pārbrauciena. 

Pārbaudot riepu spiedienu, veic arī vizuālu riepu pārbaudi, lai konstatētu, vai riepai nav bojājumu pazīmju. Pievērs uzmanību tādām lietām kā protektora nodilums, svešķermeņi, plaisas u.c. Tikai veicot regulāru riepu pārbaudi, varēsi būt pārliecināts, ka uz ceļa esi drošībā un netiks ietekmēta tava Bonus–malus klase. Daudzi nezina, kas ir Bonus–malus klase, taču tas ir ļoti svarīgs ikviena autovadītāja rādītājs. 

Kā izvēlēties labākās ziemas riepas?
Riepu izmērs

Pirmkārt un galvenokārt, pārliecinies, vai zini, kāda izmēra riepas nepieciešamas tavam auto.  Lai noskaidrotu riepu izmērus, apskati riepu sānmalu. Uz riepas atradīsi līdzīgu kombināciju, kā 225/60 R17. Lūk, kā lasīt šo kombināciju:   
• 225 – protektora platums jeb riepas daļa, kas pieskaras ceļam, milimetros,  
• 60 – attiecība starp riepas augšdaļu (sānmalas augstums) un protektora platumu (šķērsgriezuma platums) procentos,
• 17 – riepas iekšējais diametrs collās.

Braukšanas apstākļi
Noteikti jāpievērš uzmanība tam, kādos apstākļos tu brauc visbiežāk. Ja ikdienā brauc pa tīriem pilsētas ceļiem un šosejām, vispiemērotākās ir Centrāleiropas ziemas riepas (apzīmētas ar sniegpārslu un M+S simbolu). Ja ikdienā brauc pa sniegotiem vai apledojušiem ceļiem, vispiemērotākās ir ziemas riepas ar radzēm. Ja nevēlies ziemas riepas ar radzēm, vispiemērotākās ir ziemas riepas ar mīkstāku gumijas sastāvu (apzīmētas ar sniegpārslu). 

Testu vērtējums
Ja nevari izlemt starp ziemas vai universālajām riepām, mēs iesakām apskatīt riepu testu rezultātus. Dažādās valstīs tiek veikti riepu testi, kuros tiek pārbaudītas riepas uz sausas un slapjas virsmas, ledus un sniega, papildu tiek pētīts degvielas patēriņš un komforts. Šie vērtējumi palīdzēs salīdzināt izvēlētās riepas atkarībā no laika apstākļiem, lai tu varētu atrast riepas, kas ir vispiemērotākās tavam auto.

Atceries, ka tavam auto vienmēr jābūt ne tikai piemērotām riepām, bet arī apdrošināšanas polisei. OCTA polise pieejama mājaslapā Polisubanka.lv – ienāc un iegādājies savam auto labāko! 

 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)