Banner 980x90

Vidzemes slimnīca: Kā kvotas un rindas ietekmē pakalpojuma pieejamību

Valmiera24.lv
Valmiera24.lv
Vidzemes slimnīcai piešķirtā valsts finansējuma jeb kvotu izlietojums plānots pa mēnešiem, lai nodrošinātu ambulatoro pakalpojumu pieejamību līdz gada beigām, atbilstoši savstarpēji noslēgtajam līgumam ar Nacionālo veselības dienestu. Taču iedzīvotāju pieprasījums pēc izmeklējumiem un speciālistu konsultācijām diemžēl pārsniedz valsts piešķirto apjomu un vairākiem pakalpojumiem arī Vidzemes slimnīcā kvotas ir beigušās.

Kā pilsētas informācijas portāls Valmiera24.lv uzzināja Valmieras pilsētas pašvaldībā, no ambulatoriem diagnostiskās radioloģijas izmeklējumiem šī gada kvotas visātrāk izsīka datortomogrāfijai un ultrasonogrāfijas. Tagad pacienti irpierakstīti jau uz nākamā gada janvāri. Taču vēl var pierakstīties uz decembrī veicamu galvas un kakla asinsvadu "duplex" doplerogrāfiju, ehokardiogrāfiju un elektroenecfalogrāfiju. Aptuveni divu nedēļu laikā pieejams mammogrāfijas izmeklējums un ginekoloģiskā ultrasonogrāfija. 

Ar valsts piešķirto finansējumu nepietiek, lai apmierinātu arī pieprasījumu pēc vairāku speciālistu konsultācijām. Pieraksts pie urologa un neirologa šim gadam slēgts. Pie šiem speciālistiem var pierakstīties uz 2017.gada janvāri. Vēl šogad pieejami speciālisti: ftiziopulmonologs – oktobra beigās, endokrinologs, traumatologs un kardiologs – novembra beigās,  gastroenterologs, oftalmologs un nefrologs – decembra beigās. Apmēram divu nedēļu laikā pieejams ginekologs, narkologs, psihiatrs un ķirurgs.

Tomēr izmeklējums vai speciālista konsultācija iespējama situācijās, ja kāds klients atsakās no iepriekš veiktā pieraksta. Saņemot vizītes atteikumu, reģistratūras darbinieces pēc saraksta apzvana citus pieteikušos un aicina uz konsultāciju vai izmeklējumu.

Lai saglabātu  pakalpojuma pieejamību, Vidzemes slimnīca piedāvā izmantot maksas pakalpojumus - tad daži izmeklējumi, piemēram, datortomogrāfija, galvas un kakla asinsvadu "duplex" doplerogrāfija pieejami aptuveni pēc nedēļas. Līdzīgi ar speciālistu konsultācijām: izmantojot maksas pakalpojumu, piemēram, pie kardiologa, neirologa un oftalmologa, var tikt jau pēc divām nedēļām, pie endokrinologa, nefrologa un traumatologa – pēc trim nedēļām.

Vidzemes slimnīca aicina pacientus, kuriem ir iegādātas veselības apdrošināšanas polises, iepazīties ar tās saturu, jo pieredze rāda, ka cilvēki pilnībā neizmanto vai pat neapzinās polises piešķirtās iespējas. Atsevišķas polises pilnībā sedz diagnostisko izmeklējumu, speciālistu konsultāciju un citu maksas pakalpojumu izmaksas, tātad ļauj tās īpašniekam nepieciešamos pakalpojumu saņemt  ātrāk,  negaidot rindā uz valsts apmaksātajiem. Neskaidrību gadījumā Vidzemes slimnīca aicina sazināties ar savu apdrošinātāju un precizēt, kādus pakalpojumus konkrētā polise sedz.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)