Banner 980x90

Valmierā eksperimentē ar grunts attīrīšanu ar elektrokinēzi

Rīga, 11.okt., LETA. Valmieras bijušajā mazuta saimniecībā Dzelzceļa ielā sākta grunts eksperimentālā attīrīšana jeb sanācija ar inovatīvu elektrokinēzes metodi, aģentūru LETA informēja Valmieras pašvaldības pārstāve Līga Bieziņa.

Elektrokinēzes metode tiks izmēģināta turpmākos sešus mēnešus, lai izvērtētu metodes efektivitāti un pielietojamību visas ar mazutu piesārņotās bijušās mazuta saimniecības grunts sanācijai.

Elektrokinēzes metode gruntī veicina mazutu noārdošu baktēriju kustību, vairošanos un aktivizēšanos. Metodi izstrādājuši Helsinku Universitātes zinātnieki, un tā veiksmīgi pielietota Zviedrijā. Valmierā atrastajam mazutam ir molekulāras atšķirības, tādēļ eksperimentālās attīrīšanas laikā tiks pārbaudīta metodes efektivitāte šī tipa naftas produktiem. Pielietotā sanācijas metode uzskatāma par ilgtspējīgu. Atšķirībā no tradicionālajām sanācijas metodēm, ar šo metodi piesārņotā grunts netiek izrakta un noglabāta poligonā kā bīstamie atkritumi, bet tiek attīrīta no piesārņojuma tās atrašanās vietā.

Atbilstoši iepirkuma rezultātiem eksperimentālo grunts sanāciju bijušās mazuta saimniecības teritorijā nodrošina SIA "Vides konsultāciju birojs". Uzņēmuma komercdirektors Pēteris Birzgalis skaidroja, ka seši mēneši ir pietiekami ilgs laiks, lai saprastu, vai metode ir pietiekami efektīva, lai sasniegtu normatīvajos aktos noteiktos grunts piesārņojuma rādītājus. Tāpat uzņēmuma un Valmieras pilsētas pašvaldības uzdevums būs saprast, cik maksā viens kubikmetrs attīrītās grunts.

Ja metode izrādīsies sekmīga, pilsētas pašvaldība varēs domāt par tālāku šīs teritorijas sakārtošanu. Perspektīvā tiek plānots šo gandrīz četrus hektārus lielo SIA "Valmieras siltums" bijušo mazuta saimniecības teritoriju nodot uzņēmējdarbības attīstībai. Tādēļ Valmieras pilsētas pašvaldība ir ieinteresēta, lai teritorijas attīrīšana notiktu ne tikai finansiāli par visizdevīgāko risinājumu, bet arī lai laika ziņā tā nebūtu pārāk ietilpīga.

Bijušās mazuta saimniecības teritorijas izpēte un teritorijas eksperimentālā attīrīšana tiek organizēta projektā "Inovatīva ilgtspējīga attīrīšana" (INSURE). Projekts tiek īstenots Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmā 2014.-2020.gadam. Kopējās projekta izmaksas Valmieras pilsētas pašvaldības aktivitātēm ir 130 000 eiro, tai skaitā Valmieras pilsētas pašvaldības līdzfinansējums - 13 000 eiro apmērā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)