Banner 980x90

"Valmiermuižas alum" šogad 13% apgrozījuma kāpums; sāk eksportu uz Šveici

Foto: Valmiera24.lv
Foto: Valmiera24.lv

Neraugoties uz kopumā nelabvēlīgo situāciju industrijā, alus darītava AS "Valmiermuižas alus" šā gada desmit mēnešos, salīdzinot ar tādu pašu laika posmu pērn, kāpinājusi apgrozījumu par 13%, sasniedzot 3,33 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Ka ziņo aģentūra LETA, tas izdevies, pateicoties daudzveidīgam alus piedāvājumam, ko novērtē arī eksporta tirgos. Tajos alus darītavā izbrūvētā alus noiets šogad audzis par 50%. Tāpat nozīmīgs solis uzņēmuma attīstībā ir eksporta tirgus paplašināšana, līdz ar eksportu uz Igauniju sākot alus tirgošanu arī Šveicē un Lietuvā.

Vienlaikus uzņēmuma līdzīpašnieks Aigars Ruņģis atzina, ka kopumā gads alus industrijai nav bijis vienkāršs.

"Šis gads alus darītājiem metis vairāk izaicinājumu nekā iepriekš. Vēsa vasara, akcīzes nodokļa kāpums alum vasaras vidū un konkurences pieaugums pašmāju brūvētāju starpā, gan aizvien daudzveidīgāks importa piedāvājums, kas radīja vairāk nekā 10% lielu Latvijā izbrūvētā alus apjoma kritumu," sacīja Ruņģis.

Viņš arī norādīja, ka, par spīti nelabvēlīgajam posmam nozares attīstībā, uzņēmums šā gada aizvadītajos mēnešos izbrūvējis un pārdevis par 7% vairāk alus - 1,72 miljonus litru.

Viņš arī norādīja, ka šogad "Valmiermuižas alus" darītava līdztekus gaišajam, tumšajam un kviešu alum pēc oriģinālām receptēm izbrūvējis arī vairākas alus garšas mazos apjomos par godu dažādiem svētkiem - rokfestivālam "Klang!", Valmieras pilsētas svētkiem, Valmieras Drāmas teātra izrādei un kino festivālam "Lielais Kristaps". Sākta arī eila brūvēšana, kuru, ieguldot 30 000 eiro, šā gada rudenī "Valmiermuižas alus" sāka brūvēt ar 17.gadsimta zīmolu "Kokmuižas alus".

Kā ziņots, "Valmiermuižas alus" 2014.gadu noslēdzis ar apgrozījumu 3,39 miljoni eiro, kas ir par 36% vairāk nekā iepriekšējā gadā, savukārt peļņa bijusi 310 162 eiro salīdzinājumā ar 79 624 eiro 2013.gadā.

Pārdotā alus daudzums pērn audzis par 27,3%, kopumā sasniedzot 1,86 miljonus litru. No saražotā apjoma apmēram 1% eksportēts uz Igauniju. Šogad eksportu uz Igauniju plānots dubultot, bet ilgākā laika posmā šo rādītāju paredzēts palielināt līdz 10%.

Plānots, ka šogad "Valmiermuižas alus" ar Lauku atbalsta dienesta atbalstu attīstībā investēs 1,1 miljonu eiro. Puse no investīcijām tiks ieguldīta portera alus darīšanā eksporta tirgum, otra puse - bezalkoholisko Latvijas augļu-ogu zelteru un kvasa darīšanā no Latvijas iesala graudiem.

"Valmiermuižas alus" patlaban ieņem apmēram 1% alus tirgus.

"Valmiermuižas alus" reģistrēts 2005.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 396 691 eiro. "Valmiermuižas alus" īpašnieks ar 100% kapitāldaļu ir SIA "Valmiermuižas ieguldījumu fonds". Savukārt 60% fonda daļu pieder Ruņģim, 24% - Austrijas ieguldījumu fondam "Industrieliegenschaftenverwaltungs AG" (ILAG), bet 16% - Austrijas uzņēmumam "Alcor".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)