Banner 980x90

Kā veidot naudas iekrājumus?

Dažreiz dzīves realitāte diemžēl ir dzīvošana no algas līdz algai. Taču, lai tā nebūtu un tavs dzīves līmenis uzlabotos, ir dažas lietas, ko vari ņemt vērā, lai palielinātu savus ienākumus un tāpat arī samazinātu esošos tēriņus.
Budžeta plānošana
Šis ir pamatnosacījums veiksmīgai naudas apritei un uzkrājumu veidošanai. Ir svarīgi saprast, kādās jomās tiek novirzītas tavas finanses un kāpēc netiek nosegti izdevumi. Varbūt tiek pirktas ekskluzīvas lietas, kas noteikti varētu arī pagaidīt. Vai ienākumi tiek novirzīti sīkumiem, no kuriem būtu iespēja atteikties? 

Svarīgi arī saprast, kas ir tās lietas, kuras tev ir simtprocentīgi nepieciešamas. Budžeta plānošanu vari veidot gan Excel vidē, gan atrast sev ērtāko aplikāciju, kuru ir ne mazums, un daudzas no tām ir sadalītas ļoti ērti blokos, kur varēsi pievienot konkrētos izdevumus, un pēc tam būs vieglāk saprast, cik procentuāli kurai jomai tiek patērētas finanses.

Atteikšanās no nevajadzīgu lietu pirkšanas
Ja šobrīd ir izveidojusies situācija, ka tavi tēriņi ir lielāki nekā ienākumi, tad ir steidzami jārīkojas. Un principā tev ir tikai divi varianti: atteikties no mazāk vajadzīgu lietu iegādāšanās vai savu ienākumu palielināšana, lai visi izdevumi bez problēmām tiktu nosegti. 
 
Izdevumu neplānota iztērēšana spontāniem pirkumiem vispār nav pieļaujama, ja šobrīd fokusējies uz iekrājumu izveidošanu. Tāpēc viena būtiska īpašība, ko tev būs nepieciešams sevī uzturēt, būs paškontrole, lai kādu vien kārdinājumu apkārt nebūtu, tev ir jāfokusējas uz lielo mērķi.

Krājkonta izveide
Pastāv uzskats, ka ikvienā dzīves posmā notiks kāda ikdienas krīze, piemēram, smagi saslimst bērni vai tiek pazaudēts darbs un jauns tik ātri neatrodas, salūzt automašīna, nepieciešams mainīt dzīvesvietu u.c. Tad lai šādi notikumi tevi neatstāj nesagatavotu un nerada lielu robu tekošajos ienākumos, tad tā summa, ko būtu nepieciešams iekrāt un atlikt, būtu apmēram 6 mēnešalgu apmērā. Šādas summas uzkrājums var pasargāt no daļas neveiksmju un neparedzētu izdevumu, kas ir ļoti būtiski.

Investēšana
Kā sava veida investīciju var uzskatīt, piemēram, uzkrājumus pensijai vai bērnu izglītībai, jo šādu lielāku mērķu nospraušana padara tālāko nākotni vieglāku un bezrūpīgāku. Tāpat ir daudz un dažādu uzņēmumu, kuri palīdz tavai naudai pelnīt. Bet, protams, šādi soļi ir jāizanalizē, pirms veikt kādu darbību, tostarp uzzināt visus zemūdens akmeņus, ja tādi ir. Vienmēr par uzņēmumu ievāc citu cilvēku pieredzi. Vislabāk pakonsultēt spēs kāds šīs jomas jau esošs entuziasts, nevis kāds cilvēks, kas zina teoriju, bet nav neko lietojis praksē.
 
Kā veidot naudas iekrājumus? Tev noteikti palīdzēs šī citu cilvēku pieredze, tāpēc par šo tēmu nevajadzētu kautrēties runāt, jo bez jautājumiem nebūs arī atbilžu. Tāpat arī nopērkamas dažādas grāmatas, kas skar finansiālus lēmumus un to pareizāku pieņemšanu. Vispirms izplāno visas darbības, kas tev vēl jāpaveic, un tad tikai tad rīkojies. Nospraud mērķi, maini ieradumus – tad spēsi iekrāt!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)