Banner 980x90

Dikļu pils direktore: neskaitāmas Latvijas muižas zaudētas, jo trūkst līdzekļu renovēšanai

Dikļu pils direktore, Biznesa augstskolas "Turība" absolvente Agneta Kīta pauž viedokli par to, ka pilis un muižas Latvijā ir joprojām neapgūts resurss, kā arī pauž bažas par pilīm un muižām, kas neatgriezeniski tiek zaudētas, jo trūkst līdzekļu to renovēšanai, pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informē Biznesa augstskolas "Turība" sabiedrisko attiecību vadītāja Marta Kive.

Daudz skaistu īpašumu iet bojā līdzekļu trūkuma dēļ

Kīta uzskata, ka nenoliedzami Latvijas piļu un muižu resurss nav pilnībā apgūts. Tas ir cieši saistīts ar muižu patreizējo stāvokli, restaurācijas iespējām un līdzekļu trūkumu. Skaistas muižas iet postā un tas ir neatgriezenisks process. Laika zobs nežēlīgi posta senās celtnes.

Vairākumā muižu ir muzeji un skolas, un tieši šīs ēkas ir vislabāk saglabājušās. Tomēr pašvaldībām trūkst līdzekļu, lai ēkas restaurētu un uzturētu. Tāpēc meklēti privātie investori, taču tikai retā muiža piedzīvo skaistu atdzimšanu.

"Arī tas, ka muiža atrodas privātīpašnieka valdījumā, automātiski nenozīmē, ka tā tiks uzturēta labā stāvoklī. Tur daļēji pie vainas ir arī kopējā ekonomiskā situācija un t.s. trekno gadu periods, kad šīs muižas tika iegādātas par lielām summām, kas pārsniedza to patieso vērtību, un šobrīd trūkst līdzekļu, lai uzsāktu atjaunošanas darbus. Turklāt īpašniekam jābūt ne tikai gana turīgam, lai atļautos ēkas restaurāciju, viņam jābūt arī izpratnei par kultūrvēsturiskām vērtībām un vēlmei tās saglabāt," stāsta Kīta.

Pilis un muižas kā biznesa iespēja

Latvijā ir vairākas muižas, kas "turas" tikai uz to īpašnieku entuziasma, piemēram, ārvalstīs dzīvojoši tautieši, kuri tikai aiz cieņas pret saviem senčiem ir iegādājušies īpašumu un cenšas to sakopt. Ir cilvēki, kuri pilīs un muižās saredz biznesa iespējas, kam pateicoties tiek atvērtas skaistas viesnīcas un SPA kompleksi, taču neapgūto un nesakopto īpašumu ir daudz, daudz vairāk.

Jāspēj piesaistīt tūristus arī objektiem reģionos

"Tas, vai spējam reģionālajiem tūrisma objektiem piesaistīt ārvalstu viesus, lielā mērā ir atkarīgs no atrašanās vietas – jo tuvāk Rīgai, jo vairāk ārvalstu viesu. Tas šobrīd ir viens no lielākajiem izaicinājumiem – piesaistīt ārvalstu tūristus vietām, kas atrodas ārpus Rīgas. Lielākā daļa Latvijas viesu ierodas Rīgā, turpat arī nakšņo, apmeklē restorānus un labākajā gadījumā aizbrauc līdz Siguldai. Mūsu izaicinājums ir tūristus uzrunāt, lai tie izlemj apceļot Latviju un doties uz attālākiem nostūriem. Lai ārzemniekus uzrunātu, jābūt kādai pievienotajai vērtībai. Ir cilvēki, kurus interesē arhitektūra un vēsture, bet vairākums vēlas, lai tur būtu arī kvalitatīvs piedāvājums brīvā laika pavadīšanai," norāda Kīta.

Lai panāktu, ka ārvalstu tūristi uzzina un dodas arī uz tiem objektiem, kas atrodas Latvijas reģionos, muižām un pilīm par sevi jāstāsta, jāveido pamanāmas mārketinga kampaņas. Tāpat Kīta uzsver, ka vienam tūrisma objektam to izdarīt grūti, tāpēc tie veido dažādas apvienības, asociācijas u.tml. Apvienojot spēkus ir iespējams runāt daudz skaļāk, veidot aptverošākas un plašākas mārketinga kampaņas.

Interese par pilīm un muižām nezudīs

Kīta stāsta: "Pilis un muižas ir ļoti interesanti objekti, turklāt, cilvēkiem vienmēr ir interesējusi vēsture un kultūra. Mēs cenšamies iet līdzi laikam un piedāvāt dažādas iespējas, kā atpūsties un baudīt mākslu. Dikļu pils ir kā maza dzīvīga pasaulīte, kurā visu laiku kaut kas notiek."

Dikļu pilī tuvākajos nākotnes plānos ir SPA kompleksa restaurācija un atvēršana jau šī gada nogalē. Tas bijis slēgts vairākus gadus, taču jau drīzumā varēsim piedāvāt viesiem dažādas pirtis, baseinus un plašu SPA procedūru klāstu. Šobrīd pasaulē Labsajūtas tūrisms attīstās lielos tempos, un arī mums ir ko piedāvāt gan individuālajiem viesiem, gan grupām, gan uzņēmumiem, kuri vēlas rīkot semināru vai konferenci, bet vakara neformālo daļu atpūsties SPA zonā.

Izaicinājums – noturēt augsto latiņu

Dikļu pils ir četru zvaigžņu "superior" viesnīca, kas saviem viesiem piedāvā nesteidzīgu atpūtu, kā arī iespēju baudīt maltīti gardēžu restorānā un palutināt ķermeni un garu Barona SPA. Turklāt Dikļu pilī regulāri notiek dažādi kultūras pasākumi – koncerti, teātra izrādes, tematiskie gardēžu vakari un pat mūzikas festivāls. Pils darbojas jau 13 gadus, un pa šo laiku esam izveidojuši skaistu atpūtas vietu ar augstu apkalpošanas līmeni. Ikdienā lielākais darbs ir pie sasniegtā līmeņa noturēšanas – atrast labu darbinieku šodien nav viegli.

"Nepārtraukti sekojam līdzi viesmīlības biznesa tendencēm un veidojam jaunus piedāvājumus. Veiksmīgi sadarbojamies ar citiem uzņēmumiem, veidojot kopīgus piedāvājumus. Uzskatu, ka ir nesalīdzināmi grūtāk noturēt augstu kvalitātes līmeni trīspadsmit gadu garumā, nekā dibināt jaunu uzņēmumu. Tas ir izaicinājums! Mums ir svarīgi, lai katrs klients justos īpašs, tāpēc ikvienu viesi uzņemam kā mājās," norāda Kīta.

Dikļu pils gardēžu restorāns jau trešo gadu pēc kārtas ierindots kategorijā "Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā", kurus nosaka, pieaicinot kompetentu starptautisku ekspertu žūriju. Restorānā var nobaudīt ēdienus, kādus nekur citur nepiedāvā, piemēram - Vidzemes mežos nomedītu alni, šefpavāra kūpinājumus un žāvējumus, vai viesu iecienīto pilī cepto maizi. Ēdieni gatavoti, maksimāli izmantojot svaigus sezonālus produktus no vietējām saimniecībām.

Dikļu pils - vieta, kur laiks apstājas

Laika ritums Dikļu pilī ir lēns un nesasteigts. Un to novērtē visi – gan viesnīcas un koncertu apmeklētāji, gan semināru un kāzu rīkotāji.

Kīta min: "Šodien pār pasauli valda steiga un stress, un arvien svarīgāka kļūst vajadzība atrast mirkli nesteidzīgai atpūtai un sevis sakārtošanai. Dikļu pils ir izcila vieta, lai atvilktu elpu no ikdienas steigas, sakārtotu domas un palutinātu ķermeni un garu. Manuprāt, Latvijā ir daudz tādu vietu, kur baudīt mieru un atpūsties no ikdienas steigas. Jo īpaši to var izbaudīt laukos, tālu prom no Rīgas un lielajām pilsētām. Taču cilvēkus ir grūti izvilināt no pilsētām. Tas, ka visa dzīvība koncentrējas Rīgā un lielākajās pilsētās, ir viena no lielākajām problēmām. Viens no lielākajiem izaicinājumiem ir panākt, lai cilvēki dotos atpūsties tepat Latvijā, nevis uz ārzemēm. Mūsu Latvija taču ir tik skaista."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)