Banner 980x90

VUGD kopā ar NMPD aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un nekāpt uz ledus

Foto: Anna Kalna
Foto: Anna Kalna
Mainoties laika apstākļiem, atrašanās uz ledus ir bīstama, tā var apdraudēt gan cilvēka dzīvību, gan veselību. Iestājoties aukstajam laikam, ledū ielūzt un noslīkst ne tikai makšķernieki, bet arī cilvēki, kuri pastaigājas pa ledu. Otrdien, 10.janvārī, Valmierā, pie Dzirnavu ezeriņa, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) kopā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem skaidroja, kādēļ ir bīstami atrasties uz ledus un, kā pareizi rīkoties, ja kāds ir ielūzis ledū, pilsētas informācijas portāls Valmiera24.lv uzzināja preses konferencē.

Konferences laikā VUGD Vidzemes reģiona brigādes komandiera vietnieks Andrejs Rjabkovs klātesošiem atgādināja par drošību uz ledus, uzsverot, ka vienmēr jānovērtē konkrētā situācija. Ledus, biezums ir mainīgs - to ietekmē gan ūdens gultnes reljefs, gan tecējums. Ledus var būt plānāks upju sašaurinājumos, zem tiltiem, kā arī vietās, kur atrodas zemūdens avoti.

Dodoties uz ledus, Rjabkovs iesaka to nedarīt vienatnē. Drošības apsvērumu dēļ, nepieciešams ņemt līdzi mobilo tālruni un paziņot tuviniekiem precīzu atrašanās vietu, kā arī iespējamo atgriešanās laiku. Nodarbojoties ar makšķerēšanu, kā papildu aprīkojumu šīs nodarbes cienītājiem, speciālists iesaka izmantot glābšanas vestes, makšķerēšanas kostīmus ar peldfunkciju, kā arī ledus irbuļus, āķus, lai ielūšanas gadījumā būtu vieglāk izkļūt no ūdens.

VUGD Vidzemes reģiona brigādes Valmieras daļas ugunsdzēsējs glābējs Reinis Persis norādīja, ka kritiskās situācijās noderīga var izrādīties arī kaklā uzkārta svilpīte - tas ir labs veids, kā ledū iekritušais cilvēks var pievērst sev apkārtējo uzmanību un sasaukt glābējus.

Arī NMPD aicināja iedzīvotājus būt atbildīgiem un neriskēt ar savu dzīvību un veselību, kā arī izvēlēties drošu vietu zemledus makšķerēšanai. Vidzemes reģionālā centra mediķi izskaidroja, kā pareizi sniedzama pirmā medicīniskā palīdzība līdz mediķu ierašanās brīdim. Līdzko ir konstatēts, ka cietušais ir ielūzis ledū, vispirms ir jāizsauc glābēji, paralēli zvanot arī neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai uz tālruņa numuru 113. Šādās situācijās līdzcilvēku sniegtā palīdzība ir ļoti nozīmīga.

NMPD Vidzemes reģionālā centra priekšnieka vietniece Sniedze Bračka norādīja: "Svarīgi ir vispirms zvanīt glābšanas dienestiem un tikai tad censties palīdzēt cietušajam - nogādāt aizvējā, mazināt saskarsmi ar ledu un sniegu, sasegt ar sausām drēbēm, folija segu. Ļoti bieži šīs minūtes un līdzcilvēku rīcība ir izšķirošas, lai cietušo izglābtu."

Valmieras pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks Armands Miķelsons informēja par pašvaldības policijas skaidrojošo darbu, lai novērstu cilvēku atrašanos uz ledus. Viņš arī aicināja vecākus runāt ar saviem bērniem par šo problēmu, un novērst to, ka atvases, no skolas brīvajā laikā, atrodas uz ledus. Vienlaikus Miķelsons arī norādīja, ka lielākoties valmierieši šajā ziņā esot apzinīgi. Gan pašvaldības policija, gan apkārtējā sabiedrība dara visu, lai šādas nelaimes nenotiktu.

Preses konferences gaitā norisinājās arī Valmieras daļas ugunsdzēsēju glābēju praktiskie demonstrējumi, kā notiek ledū ielūzuša cilvēka glābšana un kā pareizi jārīkojas šādos gadījumos. Konferences dalībnieki varēja vērot divas inscenētas situācijas.

Pirmajā inscenējumā glābēji un mediķi demonstrēja rīcību gadījumā, kad glābjams ledu ielūzis cilvēks. Otras inscenētās situācijas gaitā klātesošie varēja vērot, kādu paņēmienu izmantot, lai cilvēks pats spētu izvilkt sevi no ledus un droši nonākt krastā.

VUGD apkopotā statistika liecina, ka aizvadītajos piecos gados ugunsdzēsēji glābēji no ūdenstilpnēm izcēluši vairāk noslīkušu cilvēku, nekā gāja bojā ugunsgrēkos. 2016.gadā no ūdenstilpnēm izcelti 110 noslīkuši cilvēki, bet ugunsgrēkos dzīvību zaudējuši 95.

Kopumā aizvadītajā ziemas periodā (no 2015.gada 1.decembra līdz 2016.gada 31.martam) ugunsdzēsēji glābēji no ūdenstilpnēm izcēla 24 noslīkušus cilvēkus, bet izglāba 11.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)