Banner 980x90

Visi runā par cirsmu cenām, bet kā ar nodokļiem? 

Ja jums ir mežs un plānojat par cirsmas pārdošanu, tad, iespējams, arī jums būs radusies sajūta, ka Latvijā visi to vien dara kā pērk cirsmas! Piedāvājumu skaits ir prātam neaptverams, turklāt tie piedāvā tik dažādas cenas! Cirsmas pārdošana var kļūt par īstu laimes spēli, ja neesat pieredzējis šajā laukā, jo visi taču vēlas saņemt labāko cenu, bet nevēlas riskēt un tikt apkrāpts! Mūsdienās internets šajā ziņā, no vienas puses, palīdz, ja protam te atlasīt mums nepieciešamo informāciju par cirsmu cenām, bet, no otras puses, vēl vairāk samulsina, ja nezinām, ko ar šo visu informāciju darīt! 

Šajā samulsuma situācijā nav brīnums, ka tāds it kā sīkums kā nodokļi pavisam tiek aizmirsts, tāpēc tad, kad darījums jau tiek veikts, pēkšņi var gadīties nepatīkams pārsteigums vai pārpratumi par to, kas nu kuram un cik tagad ir jāmaksā. 

Pirmkārt, jāņem vērā, ka nodokļu likmes un izmaksas atšķiras atkarībā no tā, vai esat komersants vai fiziska persona, kura pārdod meža cirsmu. Ja jūs esat fiziska persona, tad atkal iespējami divi varianti – vai tiek pārdoti augoši koki vai arī jau paša īpašnieka sacirsti un sagatavoti koki. Piemēram, pirmajā gadījumā, ja pērk cirsmas par desmit tūkstošiem eiro, tad nodokļos tiks iekasēti septiņi simti piecdesmit eiro, turpretī, ja meža īpašnieks pats ir kokus cirtis un sadalījis sortimentos, tad pie tādas pašas cirsmas cenas nodoklis būs pieci simti eiro. 

Šeit svarīgi zināt, ka jums, fiziskai personai, kura pārdod cirsmu, pašam šis nodoklis nekur nav jāmaksā – to ietur uzņēmums, kurš no jums pērk cirsmu, viņš arī iesniedz atsevišķu deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā, kur informē, ka cirsmas pārdevējs ir ticis pie ienākumiem, kas apliekami ar nodokli, un ka iedzīvotāju ienākuma nodokli par šo darījumu samaksās viņš – uzņēmums, kurš iegādājās jūsu cirsmu. Ko tas nozīmē? Tikai to, ka jums nevajadzētu celt paniku un satraukties par krāpniecību, ja solīto desmit tūkstošu eiro vietā jūs saņemat deviņus tūkstošus un divsimt piecdesmit eiro, jo nodokļi tiek ieturēti no summas, par ko vienojāties. 

Ja tas viss izklausās pārāk sarežģīti, un nodokļi nav jūsu mīļākā tēma, iesakām cirsmas pirkšanu un pārdošanu uzticēt uzņēmumam ar lielu pieredzi un labu slavu – piemēram, MRS Vidzeme. Šīs firmas speciālisti paskaidros jums visu vienkārši un saprotami, kā arī piedāvās labāko iespējamo cenu – ne velti šis uzņēmums darbojas mežu pirkšanas un pārdošanas sfērā jau daudzus gadus! 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)