Banner 980x90

Vidzemnieki samērā bieži izvēlas apdrošināt mājdzīvniekus

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Latvijas iedzīvotāji mājdzīvnieku apdrošināšanu visbiežāk izmanto, lai apdrošinātu liellopus – 96% no pērn izsniegtajām polisēm bija tieši liellopu apdrošināšanā, daudz retāk tiek apdrošināti mājputni un zirgi. 

Kā pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informē BALTA Korporatīvās komunikācijas vadītāja Juta Šteinerte, Vidzemē pērn polises iegādājās 19% no kopējā mājdzīvnieku apdrošināšanas polišu skaita, Kurzemē – 8%, savukārt Zemgalē un Rīgas rajonā tikai 6%, taču vairāk nekā puse jeb 60% no 2015.gadā BALTA noslēgtajām mājdzīvnieku apdrošināšanas polisēm noslēgtas Latgalē, un biežāk nekā citos reģionos Latgalē apdrošina tieši mazus ganāmpulkus. 

"Kopējā tendence mājlopu apdrošināšanā ir samērā nemainīga – jo lielāks mājlopu skaits īpašumā, jo biežāk tiek pieņemts lēmums apdrošināt tos," ir pārliecināts BALTA Īpašuma un speciālo produktu pārvaldes Produktu vadītājs Armands Lagons. Kopējā BALTA statistika liecina, ka 2015.gadā tika izsniegtas 1 520 mājdzīvnieku apdrošināšanas polises un izmaksātas atlīdzības par vairāk nekā pusmiljonu eiro. 

Kaut arī lielākoties mājdzīvnieku apdrošināšana tiek iegādāta, lai apdrošinātu liellopus, pēc BALTA aplēsēm, Latvijā kopumā apdrošināts ir tikai katrs piektais liellops. BALTA vērš uzmanību uz to, ka apdrošināt mazu ganāmpulku ir tikpat svarīgi kā apdrošināt lielu, jo, kamēr lielu ganāmpulku īpašnieki var prognozēt gaidāmos zaudējumus, mazu ganāmpulku īpašniekiem nav iespējams prognozēt zaudējumus un pat viena mājlopa bojāeja var radīt būtisku finansiālu zaudējumu. BALTA arī uzsver, ka svarīgi apdomāt iespēju apdrošināt arī citus mājlopus, jo apdrošināt iespējams ne tikai liellopus, bet arī cūkas, mājputnus, zirgus, aitas, kazas, briežus, kā arī šķirnes suņus un kaķus. 

2015.gadā BALTA mājdzīvnieku apdrošināšanā izmaksāja  835 atlīdzības ar kopējo apmēru - 535 tūkstoši eiro. 309 atlīdzības izmaksātas slimību gadījumos, savukārt 526 gadījumos tās izmaksātas negadījumu rezultātā, piemēram, akūtas uzpūšanās, apēstu svešķermeņu, lūzumu un traumu gadījumos. Samērā bieži atlīdzības piešķirtas dzemdību un grūtniecības komplikāciju, kā arī aknu un sirds slimību dēļ. 

Vasarai raksturīgākie atlīdzību gadījumi saistīti ar saules un karstuma dūrieniem, kā arī čūsku un indīgu kukaiņu kodumiem. Biežāk nekā citos mēnešos vasarā mājdzīvnieki cieš no dažādiem sastiepumiem un mežģījumiem, no mājlopu savstarpējām sadursmēm, kā arī citiem ar ganībām saistītiem riskiem. Tāpat šogad jau pieteikts arī gadījums, kur liellops gājis bojā pēc zibens spēriena. 

BALTA mājdzīvnieku apdrošināšanas polisē apdrošināta ir dzīvnieku bojāeja tādu cēloņu rezultātā kā slimības, nelaimes gadījumi, uguns nelaimes, dabas stihijas, trešo personu ļaunprātīga rīcība. Jāuzsver, ka šķirnes suņiem un kaķiem ir iespējams iegādāties arī veterinārmedicīnisko izdevumu apdrošināšanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)