Banner 980x90

Vidzemes slimnīca piedāvā pacientiem jaunu izmeklējuma metodi

Foto: Valsts policija
Foto: Valsts policija
Vidzemes slimnīca piedāvā pacientiem jaunu izmeklējuma metodi – Holtera monitorēšanu jeb elektrokardiogrammas (EKG) pierakstu diennakts garumā, pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informē SIA "Vidzemes slimnīca" sabiedrisko attiecību speciāliste Benita Brila.

"Šī metode", skaidro funkcionālās diagnostikas speciāliste ārste Inta Saknīte, "palīdz novērtēt pacienta sirds ritma traucējumus 24 stundu laikā ikdienas apstākļos. Izmeklējuma laikā tiek fiksēta sirds reakcija uz fizisku un emocionālu slodzi, sirds stāvoklis miega laikā, sirds ritms un darbība diennakts garumā".

Diagnostikai izmanto pārnēsājamu elektrokardiogrammas (EKG) iekārtu. Pacientam pie krūtīm tiek piestiprināti elektrodi, kurus saslēdz ar nelielu nolasīšanas ierīci – kardioreģistratoru, kas tiek piestiprināts pie jostas. Elektrodi un nolasīšanas ierīce ir viegli lietojama, un ērti paslēpjami zem apģērba. Holtera monitorēšana neapgrūtina pacienta ikdienas aktivitātes un tās laikā viņam nav jāuzturas slimnīcā.

Izmeklējuma laikā pacients veic atzīmes par simptomiem, kas parādās fizisko aktivitāšu laikā, kā arī pieraksta lietotos medikamentus.

Pēc 24 stundām ierīce tiek noņemta, un ārsts ar speciālu datorprogrammu analizē elektrokardiogrammas ierakstus, izvērtējot, kādos apstākļos, pie kādām fiziskām aktivitātēm vai emocionālām slodzēm pacientam parādās sirds ritma traucējumi, kurus īslaicīgās pārbaudēs var arī nepamanīt.

Kā uzsver dr.Inta Saknīte, "Holtera monitorēšanas metodei ir augsts informatīvais līmenis, un tā palīdz atklāt apslēptas sirdsdarbības problēmas. Svarīgi arī tas, ka šī metode pacienta veselībai ir pilnīgi nekaitīga".

Metode, skaidro speciāliste, ir izmantojama gan gados jauniem pacientiem, kuri mēdz sūdzēties par periodiski ātru pulsu, sportistiem, gan arī pacientiem cienījamos gados ar sirds slimību vēsturi. Šis izmeklējums tiek veikts arī tad, ja pacientam mēdz būt galvas reiboņi, lēns pulss un ģīboņi. Šādos gadījumos Holtera monitorings palīdz diferencēt sirds ritma patoloģiju no galvas smadzeņu apasiņošanas traucējumiem.

Holtera EKG ir maksas pakalpojums, tā cena EUR 33. Pieteikšanās Vidzemes slimnīcas poliklīnikas reģistratūrā, tālr. 64202601, 64202603 vai elektroniski. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)