Banner 980x90

VBTAI radušās aizdomas par bērnunamu bērnu "apstrādāšanu" pirms pārbaudēm, lai inspekcijai sniegtu vēlamās atbildes

Rīga, 18.okt., LETA. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI) radušās aizdomas, ka pirms inspekcijas pārbaudēm atsevišķos bērnunamos tajos mītošie bērni mēdz būt "apstrādāti", lai inspekcijai sniegtu nevis informāciju par patieso stāvokli iestādē, bet gan situāciju atspoguļotu iestādes vadībai vēlamajā gaismā, šorīt LTV "Rīta panorāmā" stāstīja VBTAI priekšniece Marianna Dreja.

Dreja informēja, ka VBTAI pārbaudēs nereti atklāj pārkāpumus, jo par tām bērnunamu vadību iepriekš nebrīdina, tomēr inspekcijai radušās aizdomas, ka iestādes tomēr pārbaudēm nereti ir īpaši gatavojušās, proti, ar bērniem varētu būt iepriekš runāts un viņi mudināti sniegt "pareizas atbildes", līdz ar to bērni mēdzot atteikties runāt ar VBTAI vai arī stāsta tikai labu, kas šķiet aizdomīgi, jo pieredze rādot, ka bērni spēj atcerēties kaut sīkumus, kas viņiem šķiet nepieņemami.

Līdzīgi bijis arī ar gadījumu, kad VBTAI saņēmusi informāciju par iespējamo seksuālo vardarbību kādā bērnu aprūpes iestādē. VBTAI devusies pārbaudē uz šo iestādi, bet tās vadība jau nojautusi par šādu iespējamo scenāriju un bijusi sagatavojusies.

VBTAI pārbaudē šajā iestādē iespējamo seksuālo vardarbību nav izdevies konstatēt, jo abas iesaistītās personas jau ir ārpus iestādes - viena jau ir pilngadīga, bet otra esot ārpus sistēmas. Tikmēr tiesībsargājošās iestādes pārbaudi vēl turpinot.

Tomēr pārbaudē atklāti citi pārkāpumi, kas saistīti ar nepieņemamām disciplinēšanas metodēm, piemēram, bērnunamā esot ieviesta labo un slikto darbu punktu sistēma, kas pati par sevi neesot nekas neparasts, tomēr konkrētajā gadījumā tā esot bijusi nelīdzsvarota un vairs neesot sasniegusi savus rezultātus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)