Banner 980x90

Valmiermuižā svinēs Māras dienu

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Sestdien, 6.augustā, no plkst.11.00 līdz plkst.15.00 Valmiermuižas pils parkā notiks Māras dienas svinības un tirdziņš "Ar gardu muti Valmiermuižā", aģentūru LETA informēja Valmiermuižas kultūras biedrības vadītāja Sabīne Vandāna.

Svētku apmeklētāji varēs iegādāties dažādus mājražotāju gardumus un amatnieku labumus, izzināt Māras dienas tradīcijas, baudīt Valmiermuižas saimes sarūpētos labumus un doties izjādēs zirga mugurā.

Folklorā Māras diena saukta arī par tirgus dienu, jo tas ir laiks, kad daba ir savā pilnbriedā. Valmiermuižas pils parkā sabrauks tirgotāji no tuvākām un tālākām vietām, vedot sev līdzi dažnedažādus jaunās ražas gardumus un amatnieku darinājumus. Būs iespēja iegādāties svaigi ceptu maizi, medu, dzirkstošus mājas vīnus, žāvētu un kūpinātu gaļu, metāla kalumus, podnieku traukus, audēju sarūpētos rokdarbus, meistaru darinātas rotas un vēl daudz ko citu. Īstenas Latvijas garšas izzināt viesos brauks restorāna "Bibliotēka NO 1" galvenā konditore Airita Jurcika. Garšu pazinēja meistarklasē "#zemesgarša" stāstīs un rādīs, kā pagatavot smalkus gardumus no ērkšķogām, izceļot visiem tik labi pazīstamo bērnības ogu garšu.

Tirgotāji aicināti pieteikties tirdziņam līdz 1.augustam, rakstot e-pasta vēstuli "info@gardumuti.lv" vai zvanot pa tālruni 27337798.

To, kā Māras dienu latvieši svinējuši agrāk, izzināt palīdzēs folkloras kopa "Pērlis" no Druvienas, kas mācīs tradīcijas, sanākušos vedot rotaļās un dziedot Māras dienai raksturīgas dziesmas. Varēs arī izmēģināt spēkus sentēvu amatā - sviesta kulšanā, iepazīstot gan pašu darbu, gan senos piensaimniecības rīkus. Svētkos būs iespēja nogaršot svaigi ceptas karašas un izzināt, kā tās tiek ceptas pašu darinātā māla maizes krāsnī. Paši mazākie varēs piedalīties siena leļļu darbnīcā un izgatavot katrs savu rotaļlietu. Arī Māras dienā neiztiks bez zirgu izjādēm gan lielo zirgu, gan ponijmeitenes Zitas mugurā.

Valmiermuižas Alus virtuves pavāri būs sarūpējuši jaunās dārzeņu ražas sautējumu un rupjmaizes-medus našķus ar rabarberu ievārījumu. Savukārt brūža meistari galdā cels putojošu dzīvo alu un spirdzinošos "Gardu muti" zelterus.

Ieeja pasākumā būs bez maksas.

Gadskārtu svinības atbalsta SIA "Valmiermuižas alus", garškopju kustība "Gardu muti", Burtnieku novada pašvaldība un SIA ZAAO.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)