Banner 980x90

Valmiermuižā norisināsies etnofestivāls "Sviests"

Daugavpils, 12.jūn., LETA. Sestdien, 16.jūnijā, jau otro reizi Valmiermuižā notiks etnofestivāls "Sviests", aģentūru LETA informēja pasākuma organizatoru pārstāve Daina Zalāne.

Festivāla, kurš sakrīt ar Latvijas simtgades svinībām, tēma ir "Baltu ciltis", kas atspoguļosies mūzikā, amatniecībā un kulinārijā. Papildu labākajām latviešu etnogrupām uzstāsies arī dienvidu kaimiņtautu mūziķi, kuru valstis atrodas bijušajās baltu cilšu teritorijās - Lietuvā, Krievijā un Baltkrievijā. Uz "Sviesta" skatuves kāps pazīstamas pašmāju grupas "Pērkonvīri", "Brāļi un māsas", kuri sevī apvieno labi zināmus talantīgus radiniekus - Kristīni un Edgaru Kārklus un Andri un Ilzi Gruntes, kā arī folktronikas grupa "Zari" no Liepājas.

Festivāla starptautiskie viesi būs etno-trio "Troitsa" no Baltkrievijas, kuru vadītājs Ivans Kirčuks ir pazīstams ar savu unikālo balsi un neskaitāmu dažādu tradicionālo instrumentu spēli. Grupas repertuārā ir Kirčuka gadu gaitā vāktās Baltkrievu tautasdziesmas, kuras tiek smalki aranžētas "Troitsas" neatkārtojamā stilā. Lietuviešu grupas "Spanxti" repertuārā ir gan lietuviešu, gan latviešu mitoloģiskās tautasdziesmas. Trešā ārzemju grupa "Otava Yo" no Pēterburgas ir bieži un gaidīti viesi Latvijā, jo viņu humora caurstrāvota pieeja savam muzikālajam mantojumam aizrauj un liek dancot pat visatturīgākajiem klausītājiem.

Par vakara kulmināciju kļūs ugunsskulptūras "Sviesta ķērne" dedzināšana līdz ar tumsas iestāšanos plkst.22.30. Ugunsskulptūra tapusi rezidences gaitā Drabešu muižas amatu mājā. To radījis mākslinieks no Spānijas – valensietis Jordi NN. Šī viņam ir jau otrā ugunsskulptūra Latvijā. Pērn etnofestivālam tika atvesta "Uguns saule", kuras dedzināšana Valmiermuižas parkā daudziem radījusi neaizmirstamu iespaidu. "Sviesta ķērnes" dedzināšanas rituālu vadīs "Pērkonvīri" ar īpaši sagatavotu, jaudīgu muzikālu pavadījumu.

Šogad izvēlētā tēma - Baltu ciltis - visos laikos ir bagātīgi apcerētas mītos un leģendās. Gan folklorā, gan arī arheoloģiskajos izrakumos rastie atradumi liecina par bagātu kultūru un paražām, kuras lielā mērā ir mūsu sabiedrības un kultūras pamatā vēl šodien.

Etnofestivāls "Sviests" norisināsies visas dienas garumā. Jau plkst.12 vērsies mājražotāju un amatnieku tirdziņš "Gardu muti", kā arī notiks dažādas amatnieku un kulinārās meistarnīcas, kurās apmeklētājiem būs iespēja vērot dažādu prasmju zinātāju darbību, kā arī pašiem sev izgatavot ko noderīgu, garšīgu, vai skaistu. Pa dienu uzstāsies folkloras kopas "Ore" un "Lāns", kuru repertuārā ir dažādas saviesīgas un gadskārtu dziesmas. Lielo "Sviesta" skatuvi atklās plkst.18.30 grupa "Pērkonvīri". Koncerts ilgs līdz pat plkst.01.naktī.

Festivālu rīko Kultūras menedžmenta centrs "Lauska" un Valmiermuižas kultūras biedrība.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)