Banner 980x90

Valmiermuižā ar postfolka festivālu "Sviests" notiks saulgriežu ielīgošana

Valmiera, 24.apr., LETA. 10.jūnijā Valmiermuižā līdztekus tirdziņam "Ar Gardu Muti" notiks etno-eko un postfolka festivāls "Sviests", aģentūru LETA informēja Valmiermuižas kultūras biedrība.

Dienas pirmajā pusē paredzēta plaša folkloras programma, ļaujot iepazīt ne vien mūsu tradīcijas, kuras ierādīs "Teikas muzikanti" un folkloras kopas "Ore" un "Skandinieki", bet nedaudz apjaust arī ārvalstu ieražas, ar kurām iepazīstinās skanīgais sāmu koris "Dimitri Joavku" no Norvēģijas.

Saulgriežu maģiju iedārdinās "Sviesta skatuve", kur uzstāsies gan zināmākie pašmāju, gan ārzemju viesi, atspoguļojot mūsdienu folka žanrus un pagāniskās kultūras izpausmes. Dzirdēsim "Tautumeitas", "Puuluup" (Igaunija), Elzu Rozantāli un etnodžeza grupu "Bur Mani", "Pekko Käppi & KHHL" (Somija) un bungu un dūdu mūzikas grupu "Auļi". Naktī dančus iegriezīs Māsas Dimantas un "Cēsu medību kolektīva cepurīšu orķestris".

Visas dienas garumā norisināsies Latvijas mājražotāju labumu tirdziņš "Ar Gardu muti Valmiermuižā" un meistardarbnīcas, kurās piedalīties aicināts gan liels, gan mazs, lai zinošu meistaru pavadībā iepazītu latviešiem nozīmīgas dzīvesziņas: maizes cepšanu pašdarinātā krāsnī, celošanu un aušanu, pirts zintis un siera siešanu. Protams, saulgriežiem par godu, neiztikt bez kroņu un pušķojumu darināšanas. Pašiem pacietīgākajiem tiks dota iespējama iemēģināt roku kokles grebšanā.

Pavisam īpašs būs šī gada uguns rituāls. Divi starpdisciplinārie mākslinieki "Jordi NN" (1985, Spānija) un "Mantvydas VV" (1988, Lietuva) pirmo reizi darbosies Latvijā, pils parkā uzstādot trīs metrus augstu uguns skulptūru "Uguns saule", kas simbolizēs sauli tās zenītā.

Līdz šim festivāls "Sviests" noritējis Cēsīs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)