Banner 980x90

Valmieras Vienības laukumā aizsāk jaunu tradīciju - svinēs Baltā galdauta svētkus

Sagaidot valsts simtgadi un svinot Latvijas neatkarības atjaunošanu, trešdien, 4.maijā plkst.13.00 Valmierā, Vienības laukumā aizsāksies jauna tradīcija - Baltā galdauta svētki, pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informē Valmieras Kultūras centra sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Tarbuna.

Balts galdauts latviešiem jau vēsturiski ir simbols kopīga galda klāšanai un svinēšanai. Ap galdu ar savu cienastu pulcējas ģimene, draugi, kaimiņi, kā arī lielāka kopiena. Valmieriešiem un viesiem tā būs iespēja kopā svinēt svētkus, atpūsties un lepoties ar savu pilsētu un valsti, kā arī radīt paliekošu dāvanu Valmierai.

Pasākuma norises vieta, Vienības laukums, vizuāli būs iekārtots piecās zonās – Valmieras vēsturiskajos mikrorajonos: Centrs, Burkānciems, Pārgauja, Jāņparks un Kārliena. Katrā no zonām klātesošie varēs piedalīties radošās, sportiskās un izklaidējošās aktivitātēs.

Centra zonā būs izvietota skatuve, kur ar muzikāliem sveicieniem piedalīsies Igauņu ģimene un Eriņu ģimene no Rēzeknes novada, Aizgaļu ģimene no Cēsu novada. Tāpat Centra zonā tiks izvietots ar baltu galdautu klāts garais galds, kur, ņemot līdzi groziņu ar saviem iecienītajiem gardumiem, aicināts piedalīties ikviens: iestāžu un uzņēmumu, sabiedrisko organizāciju kolektīvi, ģimenes un domubiedru grupas.

Burkānciems vēsturiski bijis zemnieku apvidus, tādēļ šajā zonā tiks akcentēts kulinārais mantojums – varēs atklāt īsto Latvijas garšu, kā arī iegādāties vietējos gardumus. Tāpat klātesošie varēs aplūkot dažādus mājdzīvniekus.

Pārgauja jau izsenis bijis amatnieku un rokdarbnieku mikrorajons, tādēļ šajā Vienības laukuma daļā Baltā galdauta svētku dalībnieki varēs apgūt latviešu arodus un prasmes, piemēram, piedalīties Tautas Lietišķās mākslas studijas "Valmiera" un keramiķu vadītajās radošajās darbnīcās.

Savukārt Jāņparks vēsturiski bijis atpazīstams ar plašām atpūtas un izklaides iespējām – tur norisinājušās balles, bijušas atpūtas zonas, tādēļ šis sektors būs veltīts aktīvām un izzinošām spēlēm gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Kārliena sākotnēji bijis neliels apdzīvots ciematiņš ap jaunizbūvēto dzelzceļu. Šajā zonā klātesošie varēs iesaistīties mākslas "Galerija Laipa" organizētās aktivitātēs - gan baudīt, gan radīt mākslu, veidojot kādu paliekošu dāvanu savai dzimtajai pilsētai, Latvijas simtgadi sagaidot.

Baltā galdauta svētki norisināsies arī citās pilsētās – Valkā, Cēsīs un citviet. Svētku organizatori cer, ka pasākums kļūs par ikgadēju tradīciju un kopā būšanas vietu valmieriešiem un pilsētas viesiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)