Banner 980x90

"Valmieras stikla šķiedras" vadītājs: Šis ir labs laiks investoru piesaistei kompānijai

Rīga, 5.apr., LETA. Šis ir labs laiks "Valmieras stikla šķiedras" akciju papildus emisijai, jo uzņēmums ir veicis nepieciešamos ieguldījumus un jau šogad plāno atsākt darboties ar peļņu, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra "Valmieras stikla šķiedras" valdes priekšsēdētājs Stefans Jūgels.

Papildus 7,17 miljonus akciju uzņēmums plāno emitēt gada pirmajā pusē, bet konkrēts datums būs atkarīgs no regulatora un akcionāru sapulces lēmumiem.

Jūgels gan atturējās prognozēt, cik daudz līdzekļu "Valmieras stikla šķiedra" varētu piesaistīt, jo jaunemitēto akciju cena būs atkarīga no situācijas finanšu tirgū un investoru pieprasījuma. Šogad "Valmieras stikla šķiedras" akcijas cena biržā "Nasdaq Riga" ir svārstījusies no 2,18 līdz 2,74 eiro.

Tāpat "Valmieras stikla šķiedras" akciju kotāciju iecerēts pārcelt no biržas "Nasdaq Riga" otrā saraksta uz oficiālo sarakstu. Jūgels pauda cerību, ka tas akcijas padarīs interesantākas investoriem, tostarp vietējiem pensiju fondiem, bet pašu uzņēmumu padarīs atpazīstamāku.

"Mēs esam paveikuši mājasdarbus, galvenās investīcijas, lai palielinātu mūsu ražošanas kapacitāti, ir veiktas. It īpaši tas attiecas uz ASV ražotni, jo mēs tagad esam tur palielinājuši stikla šķiedras ražošanas kapacitāti. Šis ir labs laiks, lai ieguldītu mūsu uzņēmumā. Nevienam nav noslēpums, ka bija arī problēmas. Mēs esam ar to strādājuši, un ir veiktas izmaiņas arī uzņēmuma vadībā - ir mainīta valde, veiktas izmaiņas uzņēmuma vidējā vadības līmenī. Mēs esam mērķtiecīgi strādājuši, lai uzlabotu situāciju. Tas parādās arī ražošanas pieaugumā. Mūsu galvenā ziņa tiešām ir par to, ka galvenās investīcijas mēs esam jau veikuši pirms papildu akciju piedāvājuma un pašlaik mums ir pietiekami liela kapacitāte, lai audzētu pārdošanu," uzsvēra Jūgels.

Viņš atzina, ka arī tirgus nosacījumi pašlaik stikla šķiedras ražotājam ir labvēlīgi. Tādēļ šogad uzņēmums plāno gan kāpināt apgrozījumu, gan atgriezties pie peļņas.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Valmieras stikla šķiedras" koncerns pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar 112,9 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 10,2% mazāk nekā 2017.gadā, kā arī cieta zaudējumus 14,991 miljona eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

"Valmieras stikla šķiedras" vadība skaidroja, ka koncerna uzņēmumi Latvijā un Apvienotajā Karalistē sasniedza plānotos peļņas rādītājus, tomēr tas nekompensēja ASV ražotnes zaudējumus.

Jūgels uzsvēra, ka lēmums ieiet ASV tirgū tomēr bija pareizs.

"Tas ir strauji augošs tirgus, kurā šķiedras cenas ir augstākas nekā Eiropā. Tieši tādēļ mēs izvēlējāmies investēt ASV. Pašlaik mēs esam vienīgie stikla šķiedras ražotāji ASV ar pietiekamu ražošanas jaudu. Mēs esam ar pareizo produktu pareizajā vietā. Jā, mums bija daži izaicinājumi, sākot darbu, kuri bija saistīti ar menedžmentu un darbaspēku. Tagad mēs vairāk fokusējamies uz kvalificētu darbaspēku, apmācībām un prasmju attīstību. Mēs savu mācību stundu esam apguvuši, un par to liecina arī darbības rezultāti," norādīja "Valmieras stikla šķiedras" valdes priekšsēdētājs.

Viņš sacīja, ka pašlaik arī nav vērojama citu līdzīgu produktu ražotāju ienākšana ASV tirgū. "Mēs tiešām redzam lielu potenciālu ASV tirgū. Mums ir klienti, kuri ir gatavi mūsu produkcijai un gaida kapacitātes pieaugumu," atzina Jūgels.

Savukārt pārdošanas apmēru kritumu "Valmieras stikla šķiedras" noieta tirgos pērn, izņemot ASV, Jūgels skaidroja ar izejvielu piegāžu kavēšanos no Āzijas. "Tādēļ mēs nespējām pilnībā izmantot ražošanas kapacitāti, un samazinājās arī mūsu pārdošanas apmēri. Taču šajā sliktajā lietā bija arī savs labums. Mēs pierādījām, ka pat ar mazākiem pārdošanas apmēriem Latvijas un Apvienotās Karalistes ražotnēs spējam sasniegt nospraustos peļņas mērķus. Tas ir svarīgi," pauda Jūgels.

Viņš arī norādīja, ka stikla šķiedras ražošana ir salīdzinoši mazs tirgus, un tie ir nišas produkti. "Vienlaikus mēs redzam, ka stikla šķiedras materiāli arvien vairāk aizstāj citus materiālus dažādās jomās. Piemēram, būvniecībā tos sāk izmantot dzelzs un alumīnija vietā. Tādēļ mēs redzam lielu izaugsmes potenciālu," rezumēja "Valmieras stikla šķiedras" valdes priekšsēdētājs.

Šogad "Valmieras stikla šķiedra" plāno ieguldīt pusotru līdz divus miljonus eiro Latvijas rūpnīcā, kā arī veikt vienas krāsns regulāro remontu, kas izmaksās ap diviem miljoniem eiro.

"Nākamā gada beigās vai aiznākamā gada sākumā plānojam remontēt vēl vienu krāsni, kas prasīs lielākas investīcijas - starp sešiem un astoņiem miljoniem eiro. Mums Latvijā ir četras krāsnis, un regulārie remonti ir jāveic ik pēc pusotra līdz diviem gadiem. Vidēji vienas krāsns kalpošanas ilgums ir no septiņiem līdz astoņiem gadiem," stāstīja Jūgels.

"Valmieras stikla šķiedras" koncernu veido "Valmieras stikla šķiedra" un trīs tās meitassabiedrības - "Valmiera Glass UK Ltd." Apvienotajā Karalistē, kā arī "Valmiera Glass USA Corp." un "Valmiera Glass USA Trading Corp" ASV. "Valmieras stikla šķiedras" akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)