Banner 980x90

Valmieras pagasta kultūras namā skatāma medību trofeju izstāde

Publicitātes foto/ Foto: Burtnieku novada pašvaldība
Publicitātes foto/ Foto: Burtnieku novada pašvaldība
No 18. līdz 24.martam Valmieras pagasta kultūras namā apskatāma medību trofeju izstādē - diži aļņu un briežu ragi, smaili stirnāžu ragi, mežakuiļu ilkņi, vilku ādas, lūšādas un pat āpšu galvaskausi. Izstādē kopumā  var aplūkot 215 trofeju, kuras plašākai sabiedrībai atveduši izrādīt vairāk nekā simts mednieku no visas Ziemeļvidzemes, pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informēja Burtnieku novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Arita Rudzīte.

Kā stāsta izstādes trofeju vērtētājs un vienlaikus arī Latvijas Mednieku savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Baumanis, tik vērienīga medību trofeju izstāde Valmieras apkaimē nav bijusi kādus gadus piecus. Tieši tāpēc viņš aicina ikvienu, jo īpaši ģimenes ar bērniem, kā arī skolēnus, šo izstādi braukt aplūkot.

"Izstāde tiek rīkota ne tikai tāpēc, ka medniekiem pašiem gribas palielīties un parādīt pie kādām trofejām viņi ir tikuši, tā tiek rīkota arī tāpēc, lai parādītu, kas tad īsti mūsu mežos dzīvo. Pēc trofejām, kas izstādītas, var spriest par dzīvnieku populāciju Ziemeļvidzemes mežos. Labas trofejas ir veseliem, pieaugušiem, spēcīgiem dzīvniekiem. Taču, ja trofeju kvalitāte krītas, tad tas ir signāls, ka kaut ir ne tā. Tas var liecināt, ka dabā ir kas mainījies, piemēram, barošanas apstākļi citi vai plēsēji savairojušies," klāsta Baumanis.

Viņš gan norāda, ka, pēc šis izstādes spriežot, medību saimniecība Valmieras un Burtnieku novada apkaimes mežos ir laba. Priecē, ka izstādē var aplūkot 29 aļņu trofejas, jo alnis esot tas dzīvnieks, kam trofeju ziņā Latvijā šobrīd ir visbēdīgāk. "Latvijā mēs pēdējos gadus aļņu buļļus esam pārāk cītīgi medījuši. Tāds kārtīgs bullis ar kārtīgiem ragiem izaug septiņu, astoņu gadu laikā, bet mēs šobrīd neļaujam aļņu tēviņam tik ilgi nodzīvot. Lai būtu teļš ar "zelta ragiem", tam ir jāļauj izaugt," norāda Baumanis.

Jāatzīmē, ka šī izstāde nav sacensība, un tāds viens, pašas labākās trofejas autors nosaukts netiks.  Izstādē mednieku veikuma vērtēšana notiek piešķirot trofejām punktus. Un atbilstoši piešķirtajam punktu skaitam, trofejām tiek piešķirta zelta, sudraba vai bronzas medaļa.

Latvijas  Mednieku savienības valdes priekšsēdētājs uzsver, ka izstāde būtu jāredz ikvienam, jo tā māca un izglīto: "Šī ir tā unikālā iespēja skolotājiem vest savus audzēkņus uz izstādi, lai izzinātu Latvijas dabu.  Bērni un jaunieši  tā var daudz ko iemācīties un, iespējams,  man vairs nenāksies dzirdēt tos brīnumus, ko dažkārt vecāki saviem bērniem stāsta. Jaunajai paaudzei ir jāzina, kā pēc ragiem atšķirt alni no brieža, kāds izskatās lūsis, un ka aļņi, brieži un stirnu āži savus ragus mēdz arī nomest."

Medību trofeju izstāde bez maksas Burtnieku novada Valmieras pagasta kultūras namā apskatāma no 18. līdz 24.martam. Skolēnu un bērnudārza audzēkņu grupu ekskursijas vēlams iepriekš pieteikt pa tālr.: 26114599. Pieteikšana nepieciešama, lai vienotos par izstādes apskati kopā ar pieredzējušu mednieku, kas par trofejām un dabu pastāstīs plašāk.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)