Banner 980x90

Valmieras muzejā būs skatāma izstāde "Īrisu svētki"

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ceturtdien, 9.jūnijā plkst.12.00 Valmieras muzeja Pilskalna ielas ēkā atklās ziedu izstādi "Īrisu svētki", pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informē Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Bulmeistare.

Īrisa izcelsmes vieta ir Vidusjūras apgabals. Ir zināmas 250 savvaļas īrisu sugas Āzijā, Eiropā, Ziemeļamerikā un Ziemeļāfrikā. Arī Latvijā īrisi pazīstami jau sen. Vēl šodien sastopamas senas īrisu šķirnes, kuras no muižu parkiem latviešu zemnieku puķu dārziņos ieceļojušas 19.gadsimtā. Astoņdesmito gadu vidū, kad Rīgā tika sarīkotas pirmās lielās īrisu ziedu izstādes un plašāka publika ieraudzīja tā laika jaunākās amerikāņu selekcijas augsto bārdaino īrisu šķirnes, sākās īrisu "bums". 20.gadsimta 30.gados Latvijā ieceļojušas Vācijā un Francijā selekcionētas īrisu šķirnes, taču ilgstoši īrisu audzēšana nebija populāra, priekšroku dodot tulpēm, narcisēm, gladiolām un dālijām, tāpēc interesants ir fakts, ka 80.gadu vidū pirmajā puķu stādu izsolē Latvijā tika piedāvāti tieši īrisu stādi. Dažus īrisu stādus izsolē pārdeva pat par 100 un vairāk rubļiem. Pēc "dzelzs priekškara" krišanas īrisu audzēšana kļuvusi arvien populārāka, tagad tie ir vasaras sākuma akcents gandrīz katrā dārzā.

Īrisu ziediem ir bagātīga un daudzveidīga nokrāsa, tos kā kultūraugus kultivē jau divus tūkstošus gadu. Īrisus augstu vērtē ne tikai pēc to skaistajiem ziediem, smaržas, bet arī pēc sakņu aromāta. Īrisu sakņu izvilkumus lieto rūpnieciskajā parfimērijā, konditorejas izstrādājumos un alkoholisko dzērienu rūpniecībā.

Īrisiem (Iris) nosaukumu ir devis Hipokrāts. Grieķu mitoloģijā īrisa vārds ir dievietei, kura nolaidās no Olimpa, lai cilvēkiem darītu zināmu dievu gribu. Sengrieķu vārds "iris" nozīmē varavīksne.

Izstāde Valmieras muzejā tapusi sadarbībā ar Latvijas gladiolu un īrisu biedrību. Aptuveni 100 dažādu šķirņu īrisu ziedi būs apskatāmi 9., 10. un 11.jūnijā. Izstādes laikā par ziedu īpašībām, izcelsmi, vēsturi stāstīs biedrības pārstāvji. Interesenti varēs ne vien apskatīt un baudīt ziedu daudzkrāsainību, bet arī iegādāties stādu gumus.

Izstāde būs atvērta 9.jūnijā no plkst.12.00 līdz plkst.19.00, 10.jūnijā no plkst.10.00 līdz plks.19.00 un 11.jūnijā no plkst.8.00 līdz plkst.17.00.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)